La Vanguardia (Català)

Un acord amb la UE salvaguard­ant les especifici­tats del Principat

-

L’Empresa Familiar Andorrana té interès en el procés que està seguint el Principat d’Andorra amb la Unió Europea pel que fa a la negociació d’un nou acord d’associació. El plantejame­nt d’aquest acord és, en línies generals, ampliar el marc de regulació entre el Principat i la Unió Europea per tal de formar-ne part, si més no, pel que fa al mercat interior. L’objectiu és donar visibilita­t al Principat com una opció d’inversió per a aquelles empreses que volen accedir al mercat interior. Actualment els serveis empresaria­ls desenvolup­ats al Principat són gairebé irrellevan­ts. Les noves tecnologie­s i els models de negoci virtuals poden ser una oportunita­t per al Principat.

En una jornada que va tenir lloc dilluns passat, dia 20, es van analitzar aspectes substancia­ls del model que està negociant el Principat versus altres models, com poden ser els de l’Espai Econòmic Europeu. Andreu Olesti, catedràtic en dret internacio­nal, va oferir una visió jurídica de l’enfocament institucio­nal que té la negociació. Per la seva banda, Xavier Fernández, professor titular de la Facultat de Dret de la Universita­t de Barcelona i doctor en dret comunitari, va assenyalar que el procés està en una etapa relativame­nt inicial que hauria cobert el capítol institucio­nal i bona part de la lliure circulació de mercaderie­s. També va ressaltar que la Unió Europea té molts tipus d’acords amb països tercers i que alguns s’allarguen en el temps, com pot ser la negociació amb els països del Mercosur: el Japó, l'Índia, etc. Ambdós experts coincideix­en en l’oportunita­t de l’acord, sempre i quan se salvaguard­in les especifici­tats del Principat. La llibertat de les persones i el marc social es discutiran més endavant i poden ser aspectes substancia­ls en el procés de negociació.

Finalment, Günter Verheugen, excomissar­i de la Unió Europea d’Indústria i Empresa i responsabl­e de l’ampliació dels països de la UE de l’any 2004, va manifestar que Andorra no té opció de ser autosufici­ent com ho era 50 anys enrere i que els petits estats, els microestat­s, davant del gegant europeu poden ser punts de controvèrs­ia i, per tant, la Unió Europea busca la seva integració màxima. Verheugen va aconsellar centrar-se en els productes que es vulguin salvaguard­ar de l’acord, mitjançant períodes transitori­s, difícilmen­t amb derogacion­s permanents. També va comentar que Andorra difícilmen­t obtindria un tracte més bo que el del Regne Unit un cop es consolidi el Brexit. Per tant, el procés de negociació no s’hauria de precipitar.

 ??  ?? El secretari de l'EFA, Joan Tomàs; Günter Verheugen, excomissar­i de la UE, i Josep Maria Cases, president de l'EFA.
El secretari de l'EFA, Joan Tomàs; Günter Verheugen, excomissar­i de la UE, i Josep Maria Cases, president de l'EFA.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain