La Vanguardia (Català)

Un boicot a Israel incideix en el partit d’Espanya

- CARLOS NOVO

El partit de la selecció espanyola a Gijón contra Israel ha acabat envoltat d’embolics extraespor­tius, com tot el que toca últimament la Federació Espanyola que presideix Ángel Villar. Israel va arribar a Astúries i va ser rebuda amb un desplegame­nt de seguretat sense precedents. Gijón és l’única ciutat amb equip a Primera amb un Ajuntament que ha firmat un manifest institucio­nal de suport a un boicot a Israel per l’ocupació de territoris palestins.

El manifest, orquestrat pel Comitè Nacional Palestí a través de l’organitzac­ió BDS (Campanya de Boicot, Desinversi­ons i Sancions contra la colonitzac­ió, l’apartheid i l’ocupació israeliana), s’ha traduït en diversos grafitis en parets de Gijón i una manifestac­ió prevista per divendres a les set, a poc menys de dues hores del començamen­t del partit. Hi han anunciat la seva presència PSOE, Esquerra Unida i Xixón Sí que es Pot. L’alcaldessa, Maria del Carmen Moriyón, del Fòrum Astúries, es va abstenir en la votació que va aprovar el suport al boicot a Israel, el gener del 2016.

Segons un portaveu de la Federació, l’elecció d’El Molinón com a seu del partit va ser una petició de Julen Lopetegui, que volia jugar en un estadi del nord d’Espanya. La Federació li va proposar tres camps i el selecciona­dor va elegir Gijón per ser el que presentava millor gespa.

El partit es jugarà sota el nivell quatre d’alerta terrorista. El dispositiu de seguretat serà el més elevat dels últims temps per a un esdevenime­nt de la selecció espanyola. A més, i com és habitual, Israel també disposarà de la seva pròpia seguretat.

Per si amb tot aquest embolic no n’hi hagués prou, el partit també s’ha vist entelat per la decisió de Julen Lopetegui de canviar el mateix dilluns la planificac­ió de la selecció. Al principi, la roja havia de continuar a Gijón fins diumenge, des d’on a la tarda havia de volar a París en un xàrter. Lopetegui, a petició dels jugadors, va decidir el dilluns que l’equip tornava a Madrid el mateix divendres a la nit. El canvi de plans ha indignat la Federació Asturiana. El seu president, Maximino Martínez, va assegurar ahir: “No m’ha agradat el que ha fet la Federació Espanyola. No entenc la qüestió i he de dir el que sento. Si tenim un programa fet, s’ha de complir”.

A Gijón hi ha pintades contra Israel i una manifestac­ió prevista el mateix dia del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain