La Vanguardia (Català)

L’hivern torna a les estacions

La primavera revifa el sector blanc amb nevades generalitz­ades

- ELISABETH ESPORRÍN Barcelona

La neu serà protagonis­ta aquests pròxims dies a totes les pistes. Una nevada primaveral molt ben rebuda per al negoci de l’esquí. La neu arriba com aigua beneita a les estacions. A més de millorar la qualitat, molt deteriorad­a aquestes darreres setmanes per les altes temperatur­es, el mannà blanc assegurarà l’esquí amb total garantia durant les tardanes festes de Setmana Santa.

És ben sabut que la primavera sol ser capritxosa. El canvi d’estació no és una garantia de bon temps. Ara mateix, el fred i la neu tornen a acompanyar el sector blanc.

Si ahir una primera línia de precipitac­ió ja irrompia per l’oest de la península i deixava els primers flocs de neu, el plat fort arriba demà divendres. Les nevades generalitz­ades, acompanyad­es per un fred moderat, podrien deixar fins a 80 centímetre­s a la zona sud del Pirineu.

Amb prou feines falta un mes perquè s’acabi la campanya de neu. Malgrat uns inicis una mica descafeïna­ts, la temporada passarà a la història com una de les millors dels últims anys per neu i per clients. Una temporada gloriosa en què la quantitat de precipitac­ió encara dona corda per a setmanes. I per molt que n’hi hagi que opinen el contrari, el tram final de l’hivern sol ser el millor per deixar la rúbrica a la neu. I aquest any no serà una excepció.

La neu pols serà una altra vegada protagonis­ta. Dani Ramírez, meteoròleg de TV3, explica que “la neu pot arribar avui puntualmen­t a cotes de fins a 400 metres a la zona oest i centre de la península, i amb uns primers registres de 40 centímetre­s als Picos de Europa”. La nevada serà generosa i es reactivarà en totes les pistes de nord a sud. “Després d’aquestes primeres precipitac­ions, el gruix de la borrasca arribarà demà divendres a migdia amb una cota de neu que es desplomari­a fins als 1.000 metres al Pirineu”, explica Ramírez. I afegeix que “els gruixos mitjans s’acostaran als 40 o 50 centímetre­s en totes les àrees pirinenque­s, amb màxims de 80 a la zona sud del Prepirineu”.

L’estadi de precipitac­ions deixarà una estampa totalment hivernal. “La nevada renovarà, a més, la capa de neu envellida per la calor dels últims dies, sobretot a la cara sud de la muntanya”. Les temperatur­es continuara­n sent més pròpies de l’hivern que no pas del bon temps. “Les mínimes a muntanya es van desplomar entre els -5 i -8º C. I a tot això s’hi ha d’afegir que la temperatur­a no començaria a remuntar fins al final del mes de març”, conclou el meteoròleg.

Amb gruixos de fins a 80 cm a la cara sud del Pirineu, el mannà blanc assegura la Setmana Santa

 ?? BAQUEIRA ?? La cara sud va estar malmesa per la calor
BAQUEIRA La cara sud va estar malmesa per la calor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain