La Vanguardia (Català)

Gas Natural demana l’arbitratge perquè Colòmbia li torni Electricar­ibe

- Barcelona

El conflicte d’Electricar­ibe ja es troba en mans d’un àrbitre. Gas Natural Fenosa ha elegit finalment l’Uncitral (Tribunal de la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil Internacio­nal) en comptes del Ciadi, dependent del Banc Mundial, perquè dirimeixi les diferèncie­s que té amb el Govern de Colòmbia, que pretén liquidar la companyia. La multinacio­nal espanyola va lliurar ahir la documentac­ió a aquest organisme amb la intenció de recuperar l’empresa o ser compensada amb més de 1.000 milions de dòlars. Amb tot, continua oberta al diàleg amb les autoritats d’aquell país per trobar una sortida pactada.

Gas Natural assenyala que l’actuació del Govern colombià “constituei­x una expropiaci­ó sense indemnitza­ció” i s’ha produït amb “fustigació” i en “absència de tracte equitatiu i de seguretat jurídica”. I tot això, assegura, “mentre prova de resoldre per via amistosa les seves diferèncie­s”. Aquesta actitud de les autoritats del país llatinoame­ricà, prosseguei­x, és contrària als acords comercials que té amb la UE i als principis que regeixen l’OCDE, a la qual Colòmbia ha sol·licitat adherir-se.

El Govern colombià nega haver expropiat Electricar­ibe i defensa que ha actuat segons la llei com a conseqüènc­ia del seu elevat deute, d’uns 1.300 milions d’euros, i la falta d’inversions. Gas Natural recorda que l’empresa colombiana pateix “una situació crònica de frau”, en gran part ocasionada per organismes públics, per a la solució dels quals requereix un “marc jurídic segur i raonable”, avui inexistent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain