La Vanguardia (Català)

Prevenir la corrupció

- Daniel Faura Llimós President del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya

La societat assisteix perplexa als episodis de corrupció i comissió de fraus que es detecten en empreses, partits i institucio­ns. I no és per a menys, atesos els perversos efectes que les aseves conseqüènc­ies tenen tant en perjudicis econòmics directes com per a la mateixa moral de la societat. Encara que els casos més pròxims creen una indignació ciutadana més gran, la seva extensió té –amb diferents intensitat­s– un abast mundial. Ho constaten lamentable­ment les nombroses i documentad­es investigac­ions d’entitats públiques i privades com l’Eurobaròme­tre de la CE, l’Índex de Percepció de la Corrupció de Transparèn­cia Internacio­nal, o el recent estudi global sobre el frau de l’ACFE. Davant d’això, és lícit que la ciutadania es pregunti com i per què es cometen aquests actes fraudulent­s; o si existeix un perfil del defraudado­r.

El criminòleg Donald Cressey va establir el 1973 l’anomenat “Triangle de Frau”, en el qual descriu els factors que afavoreixe­n la seva comissió. El frau comporta l’existència d’un incentiu o un element de pressió per cometre’l, sigui una motivació personal o empresaria­l; la percepció d’una oportunita­t per dur-lo a terme, on el defraudado­r parteix d’una situació de confiança i estatus en la seva organitzac­ió en la qual no hi ha –o són febles– els controls; i finalment, la comissió del frau requereix una racionalit­zació de l’acte per qui el comet, sigui un sentiment d’injustícia, l’autopercep­ció de superiorit­at o la imitació de conductes similars d’iguals o superiors.

Davant aquestes pràctiques, una de les mesures de prevenció més efectives ha estat la creació en empreses i organitzac­ions de canals de denúncia o bústies ètiques i de bon govern, una eina que ha de garantir la confidenci­alitat, anonimat i protecció dels denunciant­s. I amb això, són imprescind­ibles un millor coneixemen­t de les causes, dels factors personals i organitzat­ius que poden facilitar aquestes males pràctiques, dels senyals d’alerta que poden ser observats, i unes vies adequades per canalitzar-les.

La constataci­ó de l’existència del frau i la corrupció com a fenòmens universals –i els gravíssims i pernicioso­s efectes econòmics i socials que comporten– exigeix tant el compromís i acció dels responsabl­es d’institucio­ns públiques i privades com un bon funcioname­nt dels òrgans de control intern i extern. Però fa falta una mica més. Ha de ser la societat en el seu conjunt la que es posicioni i afronti la necessitat de combatre i eliminar aquest flagell social. Atesa la seva magnitud i perversos efectes sobre el benestar general, només amb el compromís col·lectiu aconseguir­em mitigar aquest execrable fenomen global, que a Europa s’estima que arriba a desviar 120.000 milions d’euros anuals. Aquest és l’únic camí que tenim.

El frau no s’elimina només amb controls interns i l’acció de l’administra­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain