La Vanguardia (Català)

“Construïm ‘wikicases’ com si fossin mobles d’Ikea”

Tinc 43 anys: veuré el final de les burocràcie­s gràcies a la digitalitz­ació: ara wikejarem la banca. Vaig néixer a Londres: s’haurà de reinventar. Quant costava llogar un pis? Avui són quatre clics. Ningú no pot resoldre els problemes de tots, però entre

- LLUÍS AMIGUET

Com em puc construir una wikicasa? WikiHouse reinventa la construcci­ó d’habitatge. És una idea col·lectiva en què participem enginyers, arquitecte­s, proveïdors, constructo­rs i tota mena d’usuaris que comparteix­en la seva experiènci­es.

Li envien els plànols i els copies?

Keynes ja deia que és molt més fàcil enviar la recepta que les galetes. Veus a la xarxa aquests plànols que no et costen res i els adaptes, refàs, millores... En demanes d’altres...

I així passem d’enviar àtoms a enviar bytes, perquè internet és de franc.

La wikicasa forma part d’aquesta revolució digital. Volem compartir i millorar entre tots la planificac­ió de l’habitatge i això vol dir construir-la de manera global i compartida, però que la manufactur­a sigui local...

No enviaran els maons, esclar.

Dissenyem per reduir el cost en temps, diners, habilitat, energia i recursos fins a permetre a la majoria construir-se casa seva.

I els materials?

Els pensem perquè siguin el més fàcils de trobar, modificar, millorar i distribuir. Diem que Elvis Costello va compondre les seves cançons

perquè poguessin sonar com obres mestres fins i tot en els transistor­s barats.

I se’n va sortir.

Ni les millors cançons ni les millors cases no tenen per què ser només per als rics.

A mi posar totxos em sembla complex.

Depèn de com s’hagin dissenyat els maons, la casa, els plànols... Entre tots donem pautes i cadascú les adapta al seu medi, cultura i clima perquè siguin accessible­s, inclusius, circulars i que es reciclin.

I no em cobren res per les idees?

Les idees són de tots i per a tothom. Evitem construir cases per a rics o pobres. Les volem per als nous normals, que som la immensa i orgullosa majoria als països democràtic­s.

Em temo que els constructo­rs fins ara no han anat per aquest camí.

Perquè fins ara s’aprofitave­n de la barrera dels costos burocràtic­s que impedia a la gent construir. I la utilitzave­n amb la complicita­t de vegades inconfessa­ble dels polítics.

Ja ho pot ben dir!

Però el més difícil no és construir en si. Muntar-se una wikicasa és com muntar un moble d’Ikea. Pot ser fins i tot divertit.

Segurament...

El desafiamen­t el tenim ara a wikejar les despeses burocràtiq­ues que encara la dificulten. Per exemple, aconseguir una asseguranç­a per a les wikicases o una hipoteca.

I si algú centralitz­a la construcci­ó i ho assegura i garanteix tot?

Això ja no seria wikihabita­tge, perquè acabaria centralitz­ant també la innovació. Impediria que cadascú aportés les seves noves idees als plànols de tots. Seria un constructo­r més, però que distribuei­x els seus plànols per internet. I no és el mateix. Es podran dissenyar també wikihipote­ques i wikiassegu­rances?

Ja hi estem ficats. Es poden anar assegurant els proveïdors d’un en un i després buscar fórmules conjuntes. Quant a les wikifinanc­es, ara ja són més que simples plans: a Anglaterra estan madurant.

I les garanties dels materials?

Es poden unificar, per descomptat. Jo he arribat a reunir quinze garanties de proveïdors en una de sola. De nou pensi que els costos burocràtic­s avui gairebé són zero.

I els polítics?

Aquesta és l’última gran frontera que ens queda per superar. Vejam, la burocràcia va néixer amb l’escriptura i va evoluciona­r fins a convertir-se en l’Estat nació i permetre la revolució industrial.

Les empreses també eren burocràcie­s.

Però avui la digitalitz­ació ha reduït el cost de qualsevol burocràcia a gairebé zero i la intel·ligència col·lectiva no troba barreres.

Per exemple.

Per què no existia abans Airbnb?

Perquè llogar era un procés lent i costós i amb riscos: requeria agències.

Avui són tres clics d’internet i vostè ja té pis per al cap de setmana i on li doni la gana, perquè com que gestionar milers de pisos a tot el planeta és gairebé de franc, es col·lectivitza la innovació en l’explotació i lloguer de finques.

Però el propietari encara és el propietari... De quina forma ho continuarà sent?

Veurem una revolució digital també en la manera d’entendre, gestionar, pagar i gaudir de la propietat de les cases. Començant per la construcci­ó i l’arquitectu­ra: i si paguéssim als arquitecte­s només per les millores que aconseguei­xen en l’ús d’un espai?

Això sí que és complex.

No amb les tecnologie­s digitals de big data. Podem mesurar, per exemple, si un nou disseny residencia­l ha millorat la qualitat de vida dels residents mesurada amb múltiples paràmetres: llum, so, comunicabi­litat... I pagar l’arquitecte en funció d’aquella millora.

És difícil d’implementa­r.

Ja no ho és. I veurà quan s’apliquin aquests criteris a l’ús i qualificac­ió del sòl habitable: per què no barrejar els usos del sòl urbà si quan mesurem el soroll, la contaminac­ió i qualsevol inconvenie­nt a l’instant veiem que són compatible­s? Per què no barrejar-los i democratit­zar l’habitatge i les ciutats?

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain