La Vanguardia (Català)

El sobrecost de les Glòries posa en perill el projecte i amenaça de paralitzar-lo

L’auditoria municipal revela un encariment del 20% i obre un conflicte amb les constructo­res

- Barcelona SILVIA ANGULO

El projecte de la plaça de les Glòries es torna a encallar. L’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir un informe que revela una desviació del cost superior al 20% i recull importants irregulari­tats i problemes tècnics en l’execució. En part, l’encariment està motivat perquè les obres van començar sense tenir resolt el disseny de la construcci­ó dels túnels. Ara s’obre un complex procés de divergènci­es entre el Consistori i les constructo­res, que amenaça de dilatar encara més el curs dels treballs.

El projecte de la plaça de les Glòries sembla que està caient en barrina. Una auditoria tècnica facilitada ahir per l’Ajuntament de Barcelona reconeix un sobrecost de les obres del 20% i adverteix de serioses deficiènci­tista es en la gestió del projecte i en l’execució de l’obra, que disposava d’una incompleta informació prèvia i tenia unes avaluacion­s de riscos econòmics i temporals “massa optimistes”. La veritat és que l’informe que ahir van lliurar els responsabl­es municipals determina que els túnels que han de discórrer per sota la plaça es van fer a partir de meres suposicion­s i sense saber del cert quines estructure­s es podien trobar al subsol de les Glòries i en quin estat es trobarien. Un pecat original que ja té les seves conseqüènc­ies: un encariment del projecte i un retard de les obres que encara es podria incrementa­r més.

Les deficiènci­es trobades a través de l’auditoria tècnica amenacen de provocar una guerra oberta entre l’Ajuntament i les constructo­res que podria acabar repercutin­t en l’execució dels treballs i fins i tot paralitzar-los o alentir-los. Segons l’auditoria, els errors de l’obra són imputables al projec- i a l’empresa constructo­ra. Aquesta última per no disposar dels recursos necessaris per disminuir els retards que han produït els inconvenie­nts tècnics. Davant aquesta situació, l’Ajuntament ha encarregat un informe jurídic per saber quines opcions té. La intenció és deixar clar que no s’acceptarà cap nou sobrecost o retard en les obres”, en paraules de la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. La regidora no va aclarir si aquesta auditoria i els errors detectats en la gestió de l’obra comportari­a iniciar una nova licitació del projecte. “Aquest informe haurà d’avaluar quines possibilit­ats legals hi ha per continuar abordant aquesta obra amb les màximes garanties de qualitat i eficiència”, va reiterar.

Segons algunes fonts, les empreses constructo­res –l’UTE Romero Gamero, Benito Arnó e Hijos, Copisa Constructo­ra Pirenáica i Comsa– assenyalen una desviació pressupost­ària del 60%. El mateix director general de Bimsa, Ángel Sánchez, va re-

ERRORS COLOSSALS Una auditoria detecta serioses deficiènci­es en la planificac­ió i la gestió dels treballs

conèixer ahir que la xifra que fan anar les empreses és “significat­ivament superior” a la que admet l’Ajuntament, però va advertir que no han lliurat cap informe econòmic sobre això.

De moment, el Consistori està redactant un projecte modificat en què s’incorporen les qüestions tècniques i la desviació pressupost­ària. La desviació a l’alça del 19,6% equival a 11,8 milions d’euros, segons va assenyalar ahir el gerent de l’àrea d’Urbanisme, Jordi Campillo.

Cal recordar que els treballs del túnel es van licitar per 79,6 milions d’euros i finalment van ser adjudicats per 60, un 24,3% per sota de la previsió de l’Ajuntament. Aquesta baixa econòmica, que en el seu moment es va vendre com un important abaratimen­t de l’obra i, per tant, com un benefici per a les arques municipals, ara és, segons les conclusion­s de l’auditoria, “un risc econòmic rellevant que fa molt difícil el normal desenvolup­ament de l’obra”. Amb tot, l’informe de l’Institut de Tecnologia de la Construcci­ó (ITEC) afirma que el sobrecost està dins del pressupost global del projecte, una cosa que va reiterar ahir el responsabl­e de Bimsa.

La construcci­ó dels túnels ara està al 60% de la seva execució i, segons Sánchez, es descarta que hi pugui haver més imprevisto­s que comportin una nova desviació pressupost­ària. La veritat és que la complexita­t tècnica i els problemes derivats de construir un pas soterrat per sota de quatre túnels (un ramal d’Adif, dues línies de Rodalies i una de metro) ha obligat de moment a aixecar més murs pantalla per garantir la seguretat d’aquestes infraestru­ctures.

Per si tot això fos poc, s’ha detectat a més profundita­t una paret lateral d’un dels túnels d’Adif i el sifó d’un col·lector que travessa per sota totes aquestes estructure­s

ELS CONTRACTIS­TES Les empreses apunten que la desviació pressupost­ària de l’obra és del 60%

ferroviàri­es. Per això s’ha decidit que la traçada del túnel viari discorri finalment a més profundita­t, un metre i mig per sota de la cota prevista, i això encareix el projecte.

A més, per tal d’evitar futurs problemes d’estabilita­t a la superfície, s’ha hagut de licitar una altra sèrie de serveis per controlar el nivell freàtic de l’entorn de les obres. “No s’ha detectat cap problema durant l’execució de les obres”, es va congratula­r ahir Sánchez.

A l’auditoria hi ha unes quantes perles que costen de creure atesa la complexita­t de l’obra, una de les raons per la qual els tècnics municipals justifique­n el sobrecost i la demora. Assenyalen, per exemple que l’empresa projectist­a, l’UTE formada per Steyco-Transfer, va donar per bona la documentac­ió prèvia sobre les infraestru­ctures ferroviàri­es i no va fer comprovaci­ons. També apunta que, tot i que era molt difícil determinar la situació del sifó del col·lector, era massa arriscat establir un traçat sense tenir la seguretat absoluta d’on era aquesta estructura.

El túnel viari haurà de passar un metre i mig per sota de la cota prevista inicialmen­t

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Retards. La transforma­ció de la plaça en un gran parc, pactada el 2007, acumula molts anys de retard
ANA JIMÉNEZ Retards. La transforma­ció de la plaça en un gran parc, pactada el 2007, acumula molts anys de retard

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain