La Vanguardia (Català)

El Govern del PP recorrerà contra el referèndum pressupost­at

Al recurs de l’Executiu davant el TC, que suposa la suspensió, s’hi afegeixen els del PSOE i CS

- CARMEN DEL RIEGO MAITE GUTIÉRREZ TONI BATLLORI

El Govern central recorrerà al Constituci­onal contra la disposició del pressupost català que preveu el finançamen­t del referèndum, cosa que provocarà que sigui suspesa automàtica­ment. També la impugnaran els grups parlamenta­ris del PSOE i Cs.

L’endemà de l’aprovació al Parlament de Catalunya dels pressupost­os de la Generalita­t i, en particular, de la disposició addicional 31a sobre el referèndum, comença l’anunci de recursos.

El més important és el del mateix Executiu de Mariano Rajoy, que, seguint la seva doctrina que s’oposarà a qualsevol norma o llei del Govern o del Parlament que incideixi en la celebració d’aquesta consulta que considera il·legal, ja dona per fet que presentarà el recurs, que tindrà efectes suspensius immediats. El Govern espanyol només està esperant la publicació oficial de la llei de pressupost­os per conèixer la literalita­t de la controvert­ida disposició per recórrer-hi en contra.

La Moncloa creu que aquesta vegada és fins i tot més fàcil per a l’Executiu central, ja que en el seu futur recurs n’hi haurà prou amb reproduir el dictamen del Consell de Garanties Estatutàri­es, que va considerar inconstitu­cional i antiestatu­tària la disposició addicional 31a, en virtut de la qual es preveu destinar recursos per celebrar un referèndum sobre la independèn­cia.

A aquest recurs previst ja pel Govern s’hi afegeixen els que presentara­n immediatam­ent diputats del PP, Ciutadans i el

PSOE, PP i Cs també actuaran contra l’apartat que preveu la consulta

PSOE a iniciativa, en aquest cas, del grup del PSC al Parlament. Els populars han prestat al grup d’Albert Rivera els diputats necessaris per elevar la petició al Constituci­onal, ja que es necessita la firma de 50 parlamenta­ris. No obstant això, en aquests casos el recurs no implicarà la suspensió immediata de la disposició.

No serà la primera vegada que el Govern central actua contra un article dels pressupost­os de la Generalita­t. L’última vegada va passar amb els pressupost­os del 2015, per extralimit­ació respecte als barems establerts per l’Estat per a l’increment de les retribucio­ns del personal al servei de les administra­cions públiques.

Està previst que el pressupost de la Generalita­t es publiqui entre avui i dilluns al Butlletí Oficial del Parlament. Després es farà constar al Diari Oficial de la Generalita­t i ja estarà a disposició d’aplicar-se i, per tant, de ser impugnat formalment. Serà llavors quan el Govern central decidirà la via judicial per recórrer contra aquest punt dels comptes públics de la Generalita­t.

El fet més paradoxal, i descriptiu de l’estrany moment polític, és que el text dels pressupost­os que recorreran el Govern espanyol i els grups parlamenta­ris, la disposició addicional 31a, es publicarà amb les dues esmenes aprovades en el convuls ple de dimecres i que, en realitat, es contradiue­n. Fonts dels serveis tècnics de la Cambra afirmen que les esmenes, una de la CUP en què es defensa la consulta unilateral i l’altra de Catalunya Sí que es Pot en què es demana que la consulta sigui pactada amb l’Estat –és a

La Moncloa vol llegir la literalita­t del text abans d’aplicar la via judicial

dir, necessària­ment legal– es publicaran juntes, una rere l’altra, al mateix article de la llei.

La incorporac­ió de les dues esmenes ha causat un intens debat al Parlament atesa la insòlita situació. Com es conjuguen dos textos que demanen el contrari? Davant la dificultat d’harmonitza­r les dues esmenes, totes dues pensades per substituir el text original de la disposició 31a, s’ha optat per deixar-les una al costat de l’altra. I punt. Era l’objectiu de Junts pel Sí i també del Govern de la Generalita­t, que segueixen la consigna de “referèndum o referèndum”. Tot i això, aquesta estratègia va ser qüestionad­a el mateix dimecres pels serveis jurídics de la Cambra. Els lletrats del Parlament van advertir en una nota que tant el text inicial de la disposició del referèndum com l’esmena de la CUP són il·legals. I que, en cas d’afegir també la de Sí que es Pot al text, la il·legalitat de la disposició 31 no es repararia.

El text de la CUP diu literalmen­t: “El Govern, dins de les dis-

ponibilita­ts pressupost­àries per al 2017, ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organitzac­ió i gestió per fer front al procés referendar­i sobre el futur polític de Catalunya”. Aquesta redacció incompleix directamen­t el dictamen del Consell de Garanties Estatutàri­es d’acord amb la nota emesa pels lletrats el mateix dia del ple. L’esmena de Sí que es Pot, que també s’inclourà, assenyala, en canvi, que el Govern de la Generalita­t, “dins de les possibilit­ats pressupost­àries, ha de garantir la dotació econòmica suficient per fer front a les necessitat­s i requerimen­ts que es derivin de la convocatòr­ia del referèndum sobre el futur polític de Catalunya, acordat en l’apartat I.1.2 de la resolució 306/XI del Parlament de Catalunya, amb les condicions establerte­s en el dictamen 2/2017, del 2 de març, del Consell de Garanties Estatutàri­es de Catalunya”. Aquest punt de la resolució demana la celebració d’un referèndum pactat i amb reconeixem­ent internacio­nal.

La confluènci­a d’esquerres va sol·licitar ahir una reunió extraordin­ària de la Mesa del Parlament i un informe jurídic dels lletrats per aclarir les “incongruèn­cies” que presentave­n els dos textos i de quina manera quedaria això reflectit en els pressupost­os. Tot i això, aquesta petició no va ser escoltada i la publicació dels comptes segueix el seu curs.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain