La Vanguardia (Català)

Luca de Meo

PRESIDENT DE SEAT

- Barcelona

Seat va disparar els beneficis el 2016 fins als 903 milions d’euros, la xifra més alta de la història de la marca, que aquest any fa el 30è aniversari en l’òrbita de Volkswagen. Els ingressos també van trencar rècords, amb 8.597 milions.

Seat va disparar l’any passat els beneficis fins als 903 milions d’euros gràcies als resultats extraordin­aris derivats de la venda de la filial de finançamen­t de cotxes i per l’augment de les vendes. Les xifres, que represente­n el millor resultat de la història de la marca –que aquest any compleix el 30è aniversari en l’òrbita de Volkswagen– contrasten amb els 6 milions de benefici del 2015. Sense tenir en compte els resultats extraordin­aris, els beneficis són de 232 milions.

La venda de la filial financera al grup matriu –que va reportar a Seat uns beneficis extraordin­aris de 671 milions– s’emmarca en un procés de reordenaci­ó de filials en el grup. Dels beneficis aconseguit­s, Seat va pagar a Volkswagen 250 milions en concepte de dividends. En virtut del pactat al conveni col·lectiu, una part dels beneficis de Seat (6,3 milions d’euros) s’abonaran a més de 13.000 treballado­rs, la qual cosa significa una paga lineal de 480 euros.

El president de Seat, Luca de Meo, va destacar ahir durant la presentaci­ó dels resultats que “el 2016 és el quart any de creixement de Seat, que acumula un 30% des del 2012”. L’any passat la companyia va vendre 408.700 vehicles, un 2,2% més que el 2015. Quant a ingressos, la marca va aconseguir la xifra més alta de la seva història: 8.597 milions, un 3,2%.

Segons va detallar el vicepresid­ent de Finances de Seat, Holger Kintscher, la companyia va pagar l’any passat 74 milions d’euros d’impost de societats. L’empresa va rebaixar la factura fiscal pels crèdits fiscals derivats de pèrdues en el passat, deduccions per inversions en R+D i per la consolidac­ió amb altres empreses del grup, com Volkswagen Navarra. Kintscher va afegir que “tenim crèdits fiscals que conclouran aviat”.

En relació amb el cas dels motors dièsel trucats, Luca de Meo va explicar que tots els costos per aquesta qüestió els assumeix el grup Volkwagen directamen­t. El cas del dieselgate sí que va comportar que els sous del consell d’administra­ció i de l’alta direcció de Seat es reduïssin un 15,2%, fins als 9,5 milions. La raó és perquè una part del seu salari està vinculat a l’evolució del grup.

De Meo va indicar que Seat és una de les empreses més importants per a l’economia espanyola, en què, segons afirma, el volum de negoci equival a l’1% del PIB del país i gairebé al 3% de les exportacio­ns. A més, el president va assegurar que per cada treballado­r directe que té Seat (uns 14.000) se’n generen de forma induïda uns set més (100.000). Són els empleats per exemple dels tallers que donen servei a cotxes Seat.

De Meo va destacar ahir el bon comportame­nt de la vendes del primer SUV de la marca –l’Ateca–, que en va vendre 24.000 des que al juliol va arribar als concession­aris. El president va confirmar ahir que la companyia posarà a la venda el 2018 un SUV més gran que l’Ateca de 5 i 7 places i que es produirà a la planta de Wolfsburg. Durant la presentaci­ó d’ahir, Seat va mostrar les línies bàsiques del nou model del qual va dir que encara estan buscant un nom entre els pobles i ciutats espanyoles. De Meo va confirmar que aquell model es fabricarà a Alemanya perquè és allà on s’ubica la plataforma de cotxe gran. En canvi, a Martorell s’utilitzarà la nova plataforma del grup més petita, sobre la qual s’assentaran l’Ibiza i el nou SUV petit, l’Arona.

L’any passat de la fàbrica de Seat a Martorell on s’acoblen els Seat Ibiza, León i Altea i l’Audi Q3 van sortir-ne 449.063 vehicles, un 5,9% menys. El descens es deu a la parada de quatre setmanes que es va fer d’una línia per adaptar-la als nous models com l’Arona.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ALBERT GEA / REUTERS ?? Luca de Meo, president de Seat, a la roda de premsa d’ahir
ALBERT GEA / REUTERS Luca de Meo, president de Seat, a la roda de premsa d’ahir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain