La Vanguardia (Català)

Atracament entre amics

Tosar i Javier Gutiérrez completen el repartimen­t de ‘Plan de fuga’, de Dorronsoro

- FERNANDO GARCÍA

El director Iñaki Dorronsoro presenta al festival de Màlaga Plan de fuga, una pel·lícula que suposa una fita en la carrera de l’actor barceloní Alain Hernández, que lidera un cartell d’excepció on Luis Tosar i Javier Gutiérrez ocupen papers secundaris.

Plan de fuga va d’atracament­s... com podia haver anat de qualsevol altre tema, explica el seu director, Iñaki Dorronsoro: “Mira, jo volia fer una història sobre l’amistat, i un dia que hi estava donant voltes un amic em va dir prenent un cafè: ‘Per què no en fas una de robatoris, que són molt entretingu­des?’ Em va semblar bona idea, i vet aquí. Però el centre de la pel·lícula no són els atracament­s, sinó els personatge­s i el dilema entre lleialtat i traïció entre ells”, explicava el cineasta a La Vanguardia hores abans d’estrenar el film a la secció oficial del Festival de Màlaga. El film és una fita en la carrera de l’actor barceloní Alain Hernández, que lidera un cartell d’excepció on Luis Tosar i Javier Gutiérrez ocupen papers secundaris.

En la pel·lícula Hernández fa de Víctor, un atracador profession­al que ofereix els seus serveis com a artista en el domini de la llança tèrmica a una banda formada per exmilitars de l’Est d’Europa. Missió: perforar una cambra cuirassada en un gran robatori.

La pel·lícula té les racions de tiroteig, assalt a contrarell­otge i persecució frenètica que correspone­n a tot bon thriller de lladres i policies, amb l’al·licient que l’inspector en cap és Luis Tosar. Tampoc no hi falten les sorpreses i els consegüent­s girs argumental­s. Però la trama principal tracta les relacions personals i profession­als d’en Víctor, d’una costat amb els seus col·legues d’ofici i de l’altre amb la seva dona i la seva amant, i en la part nuclear amb un amic de la infantesa a qui torna a veure després de llargs anys i alguna decepció. Aquest amic és el Rápido (Javier Gutiérrez), ara conductor especialit­zat en fugides a qui les drogues i la sida estan matant i que, malgrat tot, encara té el somni de tot atracador nat: arreplegar prou diners per retirar-se a una illa tropical i ser feliç per sempre. L’home sempre porta a sobre una postal del petit paradís, prova irrefutabl­e que el lloc és real i el pla és bo.

La pel·lícula mateixa sembla el somni complert d’Alain Hernández. “Quan vaig entrar en el càsting em vaig dir: ‘Sisplau, sisplau, que em donin el paper! I quan em van respondre que sí, l’alegria va ser enorme. Després em vaig assabentar que en la pel·li també hi hauria Javier Gutiérrez. La veritat és que em vaig posar una mica nerviós. I quan vaig saber que també hi hauria Tosar ja em vaig posar a plorar de l’emoció”, confessa l’intèrpret català, que va protagonit­zar El rei borni amb Miki Esparbé.

Gutiérrez no s’ho va pensar massa quan li van proposar el paper de repartimen­t del Rápido. Tant li feia que Dorronsoro fes més de deu anys que no estrenava un llargmetra­tge després del seu debut, La distancia (2006). “Jo no miro el currículum dels directors, sinó els personatge­s i les històries, i en aquest cas em van convèncer l’un i l’altre, explica el

“Quan em van dir que hi hauria Javier Gutiérrez em vaig posar nerviós, però amb en Tosar ja em vaig posar a plorar”

coprotagon­ista de La isla mínima i intèrpret d’en Sátur en la popular sèrie Águila roja.

El rodatge de Plan de fuga es va fer a Bilbao i Madrid. Va durar vuit setmanes, i els que en principi havien de ser els dies més còmodes, durant la filmació en una nau industrial del principal atracament, van tenir moments de caos quan es va haver d’omplir el plató d’aigua i de foc. “Va ser fotut”, recorda Dorronsoro. Però va sortir bé. El públic jutjarà el conjunt a partir del 29 d’abril, data de l’estrena comercial.

 ?? JORGE ZAPATA / EFE ?? Javier Gutiérrez, Iñaki Dorronsoro i Alain Hernández ahir a Màlaga
JORGE ZAPATA / EFE Javier Gutiérrez, Iñaki Dorronsoro i Alain Hernández ahir a Màlaga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain