La Vanguardia (Català)

Precarieta­t germànica

- BERLÍN Efe

A Alemanya, els treballado­rs amb una minifeina –feines a jornada reduïda, d’un màxim de 40 hores mensuals i sou limitat a 450 euros– amb freqüència no gaudeixen de vacances pagades ni cobren quan estan de baixa per malaltia.

Les persones que tenen a Alemanya un minijob –llocs de treball a jornada reduïda, d’un màxim de 40 hores mensuals i un sou limitat a 450 euros– amb freqüència no gaudeixen de vacances pagades ni cobren el seu salari quan estan de baixa per malaltia, segons un informe publicat ahir. El ministre de Treball de l’estat federat de Rin del Nord-Westfàlia, Rainer Schmeltzer, va concloure que “encara molts treballado­rs amb minijobs es veuen privats dels seus drets laborals”.

Així, el 2016 només el 29% d’aquests treballado­rs van continuar percebent el seu salari quan estaven de baixa per malaltia, davant el 10% el 2012. Al voltant del 18% dels ocupadors enquestats van reconèixer, per la seva part, que es van negar a pagar a aquest tipus de treballado­rs quan estaven de baixa per malaltia.

A més, el 2016, només al voltant del 44% d’aquests assalariat­s van gaudir de vacances pagades, davant el 19% el 2012. El 40% dels enquestats van assenyalar que el seu patró tampoc no els va pagar els dies festius no treballats. “Són prestacion­s establerte­s per llei que continuen sent negades per la majoria d’ocupadors, bé perquè encara no estan prou informats sobre els drets d’aquests treballado­rs, o perquè ignoren conscientm­ent els seus drets laborals”, va assegurar Schmeltzer, mentre que va destacar que respecte al 2012 “les xifres van millorar notablemen­t, però encara molts continuen tractant aquests contractat­s com si fossin de segona classe”.

Quant als efectes del salari mínim interprofe­ssional, introduït a Alemanya el 2015, si el 2012 al voltant del 50% cobrava menys dels preceptius 8,50 euros per hora treballada, l’any passat aquest grup es va reduir a un 14,5%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain