La Vanguardia (Català)

Divergènci­a identitàri­a

La cúpula situa Batet i Guinó d’adjunts de Turull i prepara canvis al Congrés

- JOSEP GISBERT Barcelona

La direcció del PDECat reforçarà el control sobre els diputats del partit al Parlament de Catalunya amb la intenció d’accentuar el perfil ideològic propi de la formació perquè no quedi diluït dins del grup de Junts pel Sí.

La direcció del PDECat reforçarà el control sobre els diputats del partit al Parlament amb la intenció d’accentuar el perfil ideològic propi de la formació perquè no quedi diluït dins del grup de Junts pel Sí. La idea fa temps que era entre les prioritats de la cúpula del partit hereu de CDC i el revés patit dissabte passat en la reunió del consell nacional en relació amb les incompatib­ilitats de quatre dels seus membres n’accelera l’aplicació, que es concretarà en la designació de dos adjunts a Jordi Turull: Albert Batet i Lluís Guinó.

L’equip que encapçalen Marta Pascal i David Bonvehí dona compliment a la decisió del consell nacional sobre la impossibil­itat que quatre dels seus dotze membres compatibil­itzin càrrecs i Albert Batet, Montserrat Candini i Lluís Guinó –alcaldes de Valls, Calella i Besalú i diputats al Parlament– i Elsa Artadi –directora general de Coordinaci­ó Interdepar­tamental de la Generalita­t– deixen la direcció executiva. Però, lluny de limitar-se a acceptar la rectificac­ió sense més ni més, la cúpula aprofita la circumstàn­cia per reafirmar la seva autoritat orgànica dins del PDECat i intensific­ar la seva influència directa als espais en què l’acció política del dia a dia és més transcende­nt, que bàsicament són el Parlament i el Congrés. La intenció és que a partir d’ara quedi clar que en aquests àmbits mana el partit –a l’estil del PNB– “i ningú no té agendes paral·leles”, i per posarho en pràctica la direcció farà servir precisamen­t els membres que s’han vist descavalca­ts pel règim d’incompatib­ilitats.

En el cas del Parlament, dues persones de la màxima confiança de Marta Pascal i David Bonvehí com són Albert Batet i Lluís Guinó es convertira­n, aprofitant la seva condició de diputats, en adjunts de Jordi Turull, amb funcions de coordinaci­ó de la resta dels diputats del partit, amb l’objectiu de “blindar” el projecte propi del PDECat dins de Junts pel Sí i dotar-lo de més marge de maniobra i capacitat d’influència perquè no quedi supeditat a la iniciativa d’ERC o hi vagi a remolc. El propòsit és que a la gran plataforma d’acció política que és el Parlament es visualitzi que hi ha una posició pròpia de la formació i es noti el seu segell, fins a l’extrem que “si en algun cas és necessari votar diferent per motius ideològics, pugui fer-se amb tota naturalita­t i no passi res”.

El protagonis­me més important d’Albert Batet i Lluís Guinó no alterarà en absolut, en qualsevol cas, l’estructura orgànica del grup de Junts pel Sí, de què Jordi Turull és president i Marta Rovira, la secretària general d’ERC, portaveu, i únicament afectarà la feina i el funcioname­nt dels diputats del PDECat. El que sí que podria variar seria la ubicació d’Albert Batet i Lluís Guinó a l’hemicicle perquè estiguessi­n situats més a prop de Jordi Turull. Un esquema, d’altra banda, que la direcció del partit aplicarà també amb els mateixos criteris al Congrés, en aquest cas aprofitant la reorganitz­ació interna del grup, integrat al grup mixt, que s’haurà de dur a terme amb motiu de la inhabilita­ció de Francesc Homs per la sentència del Tribunal Suprem sobre el 9-N.

La voluntat de la cúpula és que la seva autoritat surti reforçada de tot aquest episodi, després de l’estèril polèmica en relació amb les incompatib­ilitats que, de fet, s’arrossegue­n des del moment mateix de la fundació del nou partit hereu de CDC. Una autoritat que està decidida a exercir en tots els fronts i per a la qual, si més no de moment, no pensa cobrir les quatre vacants que ara queden a l’equip executiu, sinó tirar endavant exclusivam­ent amb el nucli dur dels vuit membres restants, encara que reestructu­rant-ne les funcions i en espera de les noves tasques que pugui encarregar a les altres dues dirigents sortints (Montserrat Candini i Elsa Artadi).

I en paral·lel el que també fa la direcció de Marta Pascal i David Bonvehí és introduir canvis en altres àrees de funcioname­nt del PDECat, com per exemple que a les reunions del comitè nacional puguin assistir-hi, com a convidats, quadres del partit que no són membres d’aquest òrgan, però que en funció de les matèries a tractar es considera que la seva presència pot ser d’interès.

Els quatre dirigents afectats per incompatib­ilitats deixen l’executiva i les vacants no es cobriran

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Marta Pascal a la reunió del consell nacional de dissabte passat
MARTA PÉREZ / EFE Marta Pascal a la reunió del consell nacional de dissabte passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain