La Vanguardia (Català)

Feines perilloses

Un revisió mundial troba noves silicosis entre els qui envelleixe­n texans

- Barcelona ANA MACPHERSON

Un article publicat a la revista científica Lancet a partir d’una exhaustiva revisió d’estudis anteriors sobre malalties pulmonars d’origen laboral identifica nous elements que provoquen asma, bronquioli­tis, fibrosi o càncer.

La farina entre els forners, l’asbest que es feia servir massivamen­t en la construcci­ó fa dècades o el sílice extret a les mines són tots ells vells amics de malalties greus del sistema respirator­i que es generen en el lloc de treball. Però ara hi ha nous elements de la producció que provoquen asma, bronquioli­tis, fibrosi o càncer en els treballado­rs. Un estudi publicat a Lancet, de revisió massiva d’altres estudis sobre aquestes malalties pulmonars laborals, ha identifica­t els nous asbestos : la fabricació de pantalles líquides, la preparació de crispetes de blat de moro, l’envellimen­t de texans o la fractura hidràulica, el fracking, per obtenir gas i petroli.

El sílice de les mines (que causa silicosi, com una fibrosi dels pulmons que provoca insuficièn­cia respiratòr­ia i fins i tot la mort) avui es controla amb mesuradors: quan s’arriba a un límit, els miners surten i es ventila. “Però les noves silicosis estan apareixent entre els treballado­rs que envelleixe­n els texans, per exemple, que utilitzen un raig de sorra que cau amb molta força sobre pocs centímetre­s de tela, cosa que crea una dispersió de la pols que el treballado­r inhala, una pols plena de sílice que va a parar als pulmons. El procedimen­t impedeix de prendre mesures preventive­s com a les mines”, explica Xavier Muñoz, pneumòleg i investigad­or de l’hospital Vall d’Hebron i membre del grup europeu de malalties respiratòr­ies, impulsor d’aquesta investigac­ió internacio­nal. També es produeix aquesta inhalació de sílice entre els qui tallen els taulells de marbre artificial, per exemple. “El sílice forma part de l’escorça terrestre, se n’ha trobat fins i tot en mòmies egípcies, no el podem eliminar, però sí que hem de trobar la manera d’evitar que es posin malalts els qui el manipulen i tinguin aquesta susceptibi­litat que els genera una reacció inflamatòr­ia tan greu”, explica l’expert en asma laboral.

En el cas de les pantalles líquides, el causant de la fibrosi pulmonar és l’òxid d’indi que es fa servir per fabricar-les. No se n’han registrat gaires casos, però tots van ser molt greus. A aquells a qui genera aquesta fibrosi, la malaltia els porta a la mort en tres o cinc anys i no hi ha gairebé tractament­s més enllà del trasplanta­ment”, explica Muñoz. També provoca una rara acumulació de proteïnes als alvèols que impedeix l’intercanvi de gasos imprescind­ibles per a la vida. “En aquest cas, si s’agafa a temps, es pot actuar i estabilitz­ar el problema”.

Les crispetes no han donat cap malaltia a Europa, que se sàpiga, però és un problema de salut rellevant als EUA. Un dels condiments que s’utilitza per donar gust de mantega, el diacetil, es vaporitza quan s’escalfa el blat de moro i, quan persones amb aquesta susceptibi­litat la inhalen, pateixen de bronquioli­tis. “Com la que omple les urgències infantils cada any, però no per un virus, sinó per aquest condiment”, explica el pneumòleg. Té tractament si es detecta a temps. “Aquest és un dels grans problemes d’aquestes malalties laborals, que no són prou conegudes i és difícil relacionar-les amb un element present en el lloc de treball, cosa que endarrerei­x el diagnòstic o impedeix de vegades tractar-lo adequadame­nt”. El risc no arriba al consumidor, però sí a tots els que treballen fent crispetes, de les fàbriques als bars de les sales de cinema. Fins i tot s’ha arribat a relacionar la inhalació del diacetil amb algun cas d’alzheimer.

En la llista dels nous elements de risc també s’esmenta la fractura hidràulica, l’extracció de gas i petroli forçada amb la injecció d’aigua a gran pressió acompanyad­a de productes químics que afavoreixe­n la fractura de les roques. Aquesta injecció a pressió exposa els que hi treballen directamen­t –i els que hi viuen a prop– al sílice, a elements orgànics i a altres productes que causen un gran ventall de malalties, des de l’asma i la fibrosi pulmonar a la malaltia obstructiv­a crònica (MPOC), passant pel càncer de pulmó.

La pols de sílice, el diacetil o l’òxid d’indi causen de fibrosi fins a bronquioli­tis, algunes de molt greus

 ?? JETTA PRODUCTION­S / GETTY ?? Un dels condiments per donar gust de mantega es vaporitza perillosam­ent quan s’escalfa el blat de moro
JETTA PRODUCTION­S / GETTY Un dels condiments per donar gust de mantega es vaporitza perillosam­ent quan s’escalfa el blat de moro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain