La Vanguardia (Català)

Obscur assassinat

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Un sicari mata a trets l’exdiputat rus Denís Voronénkov al centre de Kíev, la capital d’Ucraïna.

Un pistoler va matar ahir l’exdiputat rus Denís Voronénkov al centre de Kíev (Ucraïna). Poc abans de dos quarts de dotze del matí, l’expolític i el seu guardaespa­tlles arribaven a l’hotel Premier Palace, on tenia prevista una cita. Un individu s’hi va acostar i va començar a disparar. Com a conseqüènc­ia, Voronénkov va caure mort amb ferides al coll i l’abdomen i el seu acompanyan­t, ferit. Aquest, tot i això, va aconseguir respondre i va abatre al sicari, que va morir després a l’hospital.

Voronénkov, de 45 anys, va ser diputat del Partit Comunista a la Duma (Cambra Baixa) fins al setembre, i a l’octubre es va traslladar a Ucraïna, on va obtenir la ciutadania i on va prometre a les autoritats de Kíev donar testimoni contra l’expresiden­t ucraïnès Víktor Ianukóvitx, avui exiliat a Moscou.

Va deixar Rússia acompanyat de la seva muller, la cantant María Maksákova, també diputada fins a les passades eleccions de setembre, encara que pel partit governamen­tal Rússia Unida. Tots dos han estat expulsats de les seves formacions.

Segons va assegurar, va deixar Rússia perquè els serveis de seguretat russos el perseguien. En diverses entreviste­s va criticar el president rus, Vladímir Putin, i la seva política cap a Ucraïna.

Tot i això, qui sí que el perseguia era la justícia, que feia anys que l’investigav­a per diversos delictes de frau, alguns de presumptam­ent comesos l’any 2011. Segons els investigad­ors russos, aquell any hauria aconseguit amb diverses estafes un edifici en el centre de Moscou valorat en cinc milions de dòlars. El 3 de març un tribunal de Moscou va emetre una ordre internacio­nal de detenció contra ell. El seu assassinat va revifar ahir l’enemistat entre els governs d’Ucraïna i Rússia, enfrontade­s per l’annexió de Crimea per Rússia el març del 2014 i per la posterior guerra a l’est d’Ucraïna.

La Policia Nacional ucraïnesa va publicar al seu web que entre les versions que estudia, en primer lloc contempla la implicació de Rússia. El president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, va escriure a la seva pàgina de Facebook que l’assassinat de Voronénkov era “un acte de terrorisme per part de Rússia”.

Des de Moscou el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar que “totes aquelles al·legacions sobre la pista russa són absurdes”.

El vicepresid­ent del grup comunista en la Duma, Nikolai Koloméitse­v, va assenyalar que “a Rússia no li interessa la seva mort. No era com Khodorkovs­ki, no es va endur diners d’aquí”. Un altre diputat comunista, Valeri Rashkin, va dir, per la seva part, que “entre les versions, cal examinar la seva feina abans de ser diputat, als anys 90”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain