La Vanguardia (Català)

L’últim pont d’Aysha

El terrorista de Westminste­r va matar una treballado­ra d’un col·legi, un turista nord-americà i un policia desarmat

- MARTA ALTUNA Londres. Servei especial

Aysha Frade havia acabat la seva jornada laboral en el DLD College de Londres. Va fer el seu recorregut habitual de tornada a casa travessant el pont de Westminste­r i allà va ser envestida pel cotxe del terrorista. Tenia 43 anys i nacionalit­at britànica, encara que la seva mare és espanyola, concretame­nt de Galícia i el seu pare, xipriota. Des de sempre va viure a Londres, on residia amb el seu marit, portuguès, i les seves dues filles, de 8 i 11 anys, però les seves arrels són a Betanzos, on les seves dues germanes gestionen una acadèmia d’anglès. El seu Ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial.

“Aysha treballava al departamen­t d’administra­ció i estava molt ben considerad­a i era molt estimada tant pels estudiants com pels seus col·legues”, va afirmar la directora del col·legi, Rachel Borland, mitjançant un comunicat. Aysha Frade vivia a la zona de Ladbroke Grove, al nordoest de Londres. Una de les seves veïnes, Patricia Scotland, va dir a la BBC que era una “bona dona, bona esposa i bona mare de dues meravellos­es nenes”.

L’altra víctima mortal del pont de Westminste­r va ser Kurt Cochran, un nord-americà de 54 anys que en el moment de la tragèdia estava visitant Londres amb la seva esposa, Melissa, per celebrar el 25è aniversari de casament. La seva família va informar en el seu compte de Facebook que “no va poder superar les ferides rebudes en l’atac terrorista de Londres”. Així mateix va explicar que la seva esposa “és a l’hospital amb una cama i una costella trencada, així com amb un tall al cap, però es recuperarà de les ferides”.

La tercera víctima és el policia de 48 anys Keith Palmer, casat i pare de família, un heroi per a molts, que va ser apunyalat quan intentava evitar que l’assaltant entrés al Parlament després d’haver deixat la seva reguera mortal al pont de Westminste­r. No tots els agents de l’ordre a Anglaterra van armats i Palmer era un d’ells. Formava part des de feia 15 anys del Cos de Protecció de parlamenta­ris i diplomàtic­s al Parlament.

La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar que s’està consideran­t condecorar-lo a títol pòstum. Però els britànics corrents ja han posat fil a l’agulla per mostrar a la seva manera el seu agraïment i, de moment, han estat ja recaptades més de 100.000 lliures esterlines (uns 116.000 euros) per part de donacions de ciutadans anònims després que la Federació de la Policia Metropolit­ana obrís un compte per ajudar a la seva família i retre homenatge al seu col·lega, que va morir “simplement per realitzar la seva feina”.

A més dels morts en l’atac, s’han conegut detalls de les vides d’alguns dels ferits, com ara la d’Andreea Cristea, la dona romanesa que va ser rescatada amb vida de les aigües del riu Tàmesi després de passar llarga estona ferida a l’aigua, que ahir tenia una temperatur­a de 10 graus centígrads. Andreea, arquitecta de 29 anys havia viatjat a Londres per celebrar avui l’aniversari del seu promès, l’enginyer Andrei Burnaz, qui va patir una fractura al peu.

Els nens van ser també part de les víctimes i és que són moltes les escoles que visiten l’edifici del Parlament i els voltants. Un portaveu de l’ambaixada francesa a Londres va confirmar que entre els 40 ferits hi ha tres menors d’una escola francesa, de la ciutat costanera de Concarnear­y, a la Bretanya francesa, que tenen entre 15 i 16 anys i participav­en en un viatge per estudiar anglès. El ferit més greu roman hospitalit­zat a cures intensives amb les cames trencades, una ferida al cap i un hematoma darrere d’un dels pulmons.

Aysha Frade, filla d’una gallega de Betanzos, acabava de sortir del col·legi quan va ser envestida

 ?? CARL COURT / GETTY ?? Homenatge. Companys de l’agent de policia Keith Palmer van dipositar flors al lloc on va ser apunyalat
CARL COURT / GETTY Homenatge. Companys de l’agent de policia Keith Palmer van dipositar flors al lloc on va ser apunyalat
 ?? DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP ?? 25è aniversari. Kurt Cochran –mort– i la seva dona, Melissa –ferida–, celebraven a Londres els seus 25 anys de matrimoni
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP 25è aniversari. Kurt Cochran –mort– i la seva dona, Melissa –ferida–, celebraven a Londres els seus 25 anys de matrimoni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain