La Vanguardia (Català)

Terror entre nosaltres

Alerta davant els radicalitz­ats que no han entrat mai en combat

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

Fins fa molt poc, una de les principals obsessions dels serveis d’intel·ligència occidental­s era com evitar l’arribada incontrola­da de militants gihadistes que havien anat a lluitar a escenaris bèl·lics com els de Síria o l’Iraq i que, per diferents motius, tornaven als seus països natals o de residència. Tornaven a Europa o a altres països de l’aliança internacio­nal contra l’autodenomi­nat Estat Islàmic. Tot i això, i sense que aquesta alerta sobre els retornats hagi disminuït, són cada vegada més les línies de treball policial encaminade­s a estudiar i prevenir els casos de persones que no han lluitat mai en cap front, ni han viatjat a zones controlade­s per gihadistes, però que en canvi són capaces de radicalitz­ar-se en solitari i de manera sobtada.

Els autors d’atropellam­ents de vianants per vehicles com el cas de Niça o de l’atac recent a l’aeroport parisenc d’Orly, i fins i tot potser el de l’atac mateix de Londres d’aquest dimecres, represente­n exponents d’aquest tipus de perfils. El fitxer Hydra de sospitosos d’Europol conté 65.000 fitxes de persones que directamen­t o tangencial­ment tenen relació amb el gihadisme radical. De tots ells, només uns 6.000 són retornats de Síria o l’Iraq; la resta són individus de diferents condicions i circumstàn­cies.

Atès que el control d’aquests combatents que han tornat a Europa està ja molt provat, la comunitat d’intel·ligència busca ara la prevenció dels atacs que protagonit­zen terroriste­s fora d’aquests canals de control. Es tracta d’una missió pràcticame­nt impossible.

L’Estat Islàmic ha canviat d’estratègia en els seus atacs a Occident i ha demanat als seus militants que duguin a terme atacs sense massa preparació; atropellam­ents o apunyalame­nts indiscrimi­nats. Des de l’òptica radical, s’obtenen gairebé els mateixos beneficis en l’àmbit del terror que amb un atemptat de més preparació com els de París del 2014 o el 2015, la infraestru­ctura del qual exposa molt més els membres dels comandos i fins i tot permet el seu arrest o la seva desarticul­ació. Però el problema és que la policia no sap com actuar de forma preventiva tret que tingui coneixemen­t que un individu hagi retirat una filla seva de les classes de gimnàstica o de natació o que s’hagi negat a donar-li la mà a una dona, que per si mateixes són ja informacio­ns de difícil entrada en l’àmbit policial.

I com si tot això no sonés prou descoratja­dor per a la seguretat europea, els serveis especialit­zats en la lluita antiterror­ista confirmen el nombre creixent de conversos entre les files del gihadisme.

Al seu últim informe sobre el terrorisme a Europa, publicat a finals del novembre passat, Europol advertia de l’alt risc de nous atemptats d’activistes solitaris, com s’ha confirmat amb el pas de les setmanes. El cas del mercat nadalenc de Berlín (on un camió va atropellar els visitants) va donar la raó als pitjors pronòstics. El que no s’ha complert fins ara va ser l’advertènci­a sobre la possible aparició de cotxes bomba.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain