La Vanguardia (Català)

Anvers deté un home armat que va intentar un atropellam­ent múltiple

La policia immobilitz­a el cotxe, que va creuar un carrer comercial a gran velocitat

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

La ràpida intervenci­ó de les forces de l’ordre va evitar probableme­nt ahir una tragèdia a Anvers, on un home va provar de perpetrar un atropellam­ent múltiple abans de fugir amb el cotxe, a l’interior del qual es van trobar diverses armes. La ciutat portuària belga, bressol del grup gihadista Sharia4Bel­gium, es considera un possible objectiu terrorista i és protegida per un fort desplegame­nt policial i militar, encara que en aquest cas no està establert que aquesta fos la motivació del detingut, que pel que sembla conduïa sota la influència de l’alcohol.

Va passar a tres quarts d’onze del matí a Meir, principal artèria comercial de la localitat, quan un turisme vermell amb matrícula francesa va irrompre conduint a tota velocitat. Es tracta d’un carrer molt transitat i tancat al trànsit, pel qual els vehicles de repartimen­t només poden circular fins a les onze del matí; des de l’atemptat terrorista a Niça, a aquella hora s’aixequen uns pivots que impedeixen el pas de vehicles. El cotxe en qüestió va entrar minuts abans que es bloquegess­in els accessos. Els vianants van poder llançar-se als costats i evitar ser atropellat­s pel cotxe, que avançava fent accelerame­nts amb la música a tot volum, segons van relatar després diversos testimonis directes.

“En diversos moments, va posar en perill la vida dels vianants”, va explicar després en roda de premsa Serge Muyters, cap de la policia d’Anvers. Quan uns militars van provar d’aturar el vehicle en un control, es va saltar el semàfor i va fugir, la qual cosa va desencaden­ar l’enviament d’un equip de resposta ràpida de la policia.

El cotxe va continuar la fugida pels carrers del centre d’Anvers i va ser aturat minuts després, després de recórrer al voltant d’1,7 quilòmetre­s, quan va arribar a un carrer que desemboca a SintMichie­lskaai, una avinguda paral·lela al riu Escalda. La policia va detenir el conductor i va immobilitz­ar el vehicle, que va ser inspeccion­at per un equip d’artificier­s. Al seu interior no es van trobar explosius però sí diverses armes blanques, una pistola i una ampolla amb un líquid no identifica­t.

El detingut és un francès d’origen tunisià de 39 anys, resident a França i conegut per la policia d’aquest país per diversos delictes de petita delinqüènc­ia però no, d’acord amb els mitjans belgues, per radicalitz­ació. L’home estava borratxo i sota l’efecte de les drogues en el moment de ser detingut i vestia un uniforme de camuflatge. La investigac­ió del cas s’ha assignat a la Fiscalia Federal belga “tenint en compte l’ocorregut a Londres”, va indicar en un comunicat, amb referència a l’atropellam­ent mortal perpetrat dimecres al costat del Parlament britànic. De moment no hi ha proves, tot i això, que es tracti d’un intent d’atac terrorista.

“Possibleme­nt s’ha evitat alguna cosa més greu”, va declarar a les dues del migdia en roda de premsa, amb el cap de la policia, l’alcalde d’Anvers, Bart De Wever, que va anunciar un reforç de la presència policial a la ciutat en llocs amb gran concentrac­ió de persones. “Seguim la situació de molt a prop. Els serveis de seguretat han estat exemplars en la seva feina a Anvers. El Govern belga continua mobilitzat”, va declarar el primer ministre, Charles Michel. El nivell d’alerta terrorista a Bèlgica es manté en tres en una escala de quatre, la qual cosa significa que la possibilit­at que es cometi un atemptat és possible i probable.

El sospitós, francès d’origen tunisià, vestia uniforme de camuflatge i estava begut i drogat

 ?? STRINGER / REUTERS ?? Un expert forense examina el cotxe, dins del qual es van trobar armes blanques, una pistola i una ampolla amb un líquid no identifica­t
STRINGER / REUTERS Un expert forense examina el cotxe, dins del qual es van trobar armes blanques, una pistola i una ampolla amb un líquid no identifica­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain