La Vanguardia (Català)

Primer fracàs de Trump al Congrés per la reforma sanitària

Ajornada la votació a la Cambra de Representa­nts per evitar una derrota

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Donald Trump volia celebrar el setè aniversari de l’Obamacare amb l’aprovació de la seva contrarefo­rma a la Cambra de Representa­nts, però li ha sortit el tret per la culata. El projecte de llei patrocinat pel president dels Estats Units per enterrar la reforma sanitària que va donar cobertura mèdica a vint milions de nord-americans va fracassar de bon començamen­t. Malgrat els esforços de Trump, malgrat totes les seves arengues i les seves intimidaci­ons –“Us perseguiré”– i també malgrat les seves concession­s, bona part dels representa­nts republican­s li van donar l’esquena i la votació prevista per a dijous a la nit va quedar ajornada per evitar la derrota.

És un fiasco molt significat­iu perquè es tracta, amb la construcci­ó del mur a la frontera amb Mèxic, de la principal promesa electoral de Trump i de l’obsessió principal del Partit Republicà, que malgrat portar set anys batallant contra la reforma sanitària d’Obama encara no ha estat capaç de construir una alternativ­a viable. Les nombroses desercions previstes ahir en un assumpte tan emblemàtic políticame­nt posen de manifest la divisió dels republican­s i són una seriosa advertènci­a per a un president poc acostumant en la seva activitat empresaria­l a fer concession­s. La política és una altra cosa.

Ara necessària­ment la Casa Blanca i la cúpula republican­a hauran de reiniciar les negociacio­ns per introduir els canvis en el projecte inicial que garanteixi­n el suport de la majoria, però no serà una tasca fàcil, sobretot tenint en compte que després de la Cambra vindrà el Senat, on la majoria conservado­ra és més escassa.

El projecte no ha tirat endavant a la primera perquè s’hi han oposat els representa­nts de la dreta més extrema, els que considerav­en que el pla per desmantell­ar l’Obamacare és un “Obamacare light”. I els ultraconse­rvadors no han afluixat la corda encara, malgrat que en els últims dies Trump s’ha reunit amb tots ells, fent-los ofertes que han considerat insuficien­ts. Fins a última hora Trump va intentar convèncer els representa­nts del Caucus de la Llibertat i els va proposar d’eliminar l’obligació a les companyies d’asseguranc­es de garantir en la cobertura bàsica les prestacion­s d’atenció a maternitat, els serveis d’emergència i la salut mental, entre altres.

El portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, es va mostrar convençut que el projecte tiraria endavant. “Tenim més suports ara que quan va començar el dia i la llei serà aprovada”, va dir en la conferènci­a de premsa quotidiana, després de les reunions del president amb representa­nts republican­s. Tot just unes hores després l’speaker de la Cambra de Representa­nts optava per l’ajornament per evitar mals majors. Significav­a que més de 22 representa­nts havien desertat finalment.

Si la contrarefo­rma sanitària s’ha posat difícil a la Cambra de Representa­nts, pitjor serà al Senat, on la correlació de forces és molt més ajustada, 52 a 48, i el problema per a Donald Trump és que si se’n va cap a la dreta per aconseguir el suport a la Cambra de Representa­nts, més senadors centristes se’n podrien despenjar.

Mentrestan­t, l’expresiden­t Barack Obama també va voler celebrar l’aniversari del seu principal llegat: “Gràcies a aquesta llei –va declarar en un comunicat– més de vint milions de nord-americans han obtingut la seguretat i tranquil·litat d’una asseguranç­a de salut. Gràcies a aquesta llei, més del noranta per cent dels nordameric­ans estan assegurats, la taxa més alta de la nostra història”.

Més de 22 republican­s donen l’esquena al president malgrat les seves concession­s a la dreta extrema

 ?? JIM LO SCALZO / EFE ?? Trump va pujar ahir a un camió en una trobada amb el sector
JIM LO SCALZO / EFE Trump va pujar ahir a un camió en una trobada amb el sector

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain