La Vanguardia (Català)

Tres presidents a favor de la Unió

-

Lech Walesa, Alexander Kwasniewsk­i i Bronislaw Komorowski

Els tractats de Roma firmats fa 60 anys van preparar el terreny per a la idea de la integració contínua, que ha portat a Europa prosperita­t i desenvolup­ament.

La Unió Europea és una comunitat de valors i una visió positiva del futur, basada en la cooperació i la unificació de les nacions europees, que alhora respecta la diversitat de les seves tradicions, religions i costums.

Milions de polonesos van votar en el referèndum europeu de l’any 2003 pel seu

L. WALESA, A. KWASNIEWSK­I, B. KOMOROWSKI, projecte per a Polònia. L’accés del nostre país a la Unió Europea el 2004 va ser la realitzaci­ó d’ambicions i propòsits de diverses generacion­s dels nostres compatriot­es que volien assegurar la seguretat, la solidarita­t i el sentiment d’unitat a Polònia.

Malgrat els seus èxits, en vigílies del 60è aniversari de la firma dels tractats de Roma, la Unió Europea s’enfronta a molts desafiamen­ts de naturalesa política, econòmica i social.

En la reunió que el Consell Europeu farà el proper dissabte a Roma començarà una nova fase de canvis dins de la Unió Europea. No pot faltar una veu constructi­va i que sigui escoltada per part del nostre país.

Per aquestes raons, expressem les nostres preocupaci­ons més grans cap a la política euroescèpt­ica i bel·ligerant de l’actual Govern polonès. Com a conseqüènc­ia, Polònia pot quedar marginada internacio­nalment. És més, pot excloure’s per si mateixa dels socis comunitari­s i prendre decisions crucials sobre el futur de la integració europea.

Nosaltres represente­m diverses generacion­s, diferents identitats polítiques i experiènci­es vitals. Ens hem vist immersos sovint en greus confrontac­ions polítiques. Després de més d’un quart de segle, declarem solemnemen­t que Polònia no només està representa­da per la veu d’un o un altre partit polític!

La vasta majoria del poble polonès vol una Polònia forta i amigable en una Europa unida. Per tant, tenint en compte l’escala dels desafiamen­ts i amenaces globals, que només poden ser tractats en el si de la comunitat europea, cridem al Govern polonès i a totes les forces polítiques a liderar una política europea responsabl­e.

Així mateix, cridem als caps d’Estat i de Govern dels estats membres de la Unió Europea que continuïn desenvolup­ant el projecte europeu amb el mateix esperit de solidarita­t i cooperació que la caracterit­zen.

“Cridem al Govern polonès i a totes les forces polítiques a liderar una política europea responsabl­e”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain