La Vanguardia (Català)

Una UE unida a la mesura alemanya

Berlín vol una Europa a diverses velocitats que li resolgui assumptes globals com els refugiats, la seguretat i el comerç llunyà

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El 25 de març del 1957 a Roma, el canceller Konrad Adenauer i el secretari d’Estat d’Exteriors, Walter Hallstein, asseguts al costat dels seus homòlegs de Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos en una sala del palau dels Conservado­rs del Capitoli, van firmar per Alemanya els tractats precursors d’allò que avui és la Unió Europea. Des d’aleshores, els alemanys s’han assegut a totes les taules de l’evolució comunitàri­a, sempre en posició de lideratge, encara que amb actitud discreta i sense fer-se veure, perquè la llosa històrica del nazisme i de la Segona Guerra Mundial es deixa sentir encara.

L’europeisme de la població alemanya és notable. Un sondeig revelat ahir per Die Zeit indica que el 61% dels alemanys té una bona o molt bona opinió de la UE. En franges d’edat més joves, el panorama és encara més favorable. Una altra enquesta de la Fundació Bertelsman­n entre joves alemanys de 15 a 24 anys va concloure que el 87% dona suport a la UE, encara que també reclama reformes (el 77%). No és estrany que el moviment ciutadà #PulseOfEur­ope, que crida a manifestar-se els diumenges en defensa de l’ideal europeu, hagi sorgit a Alemanya, i s’estigui exportant a altres països.

Amb aquell consens europeista del gruix de la població, en aquests temps turbulents de Brexit, Trump i populismes d’ultradreta, resta només saber fins a quin punt Alemanya està disposada a assumir un paper polític internacio­nal més important com a herald de la UE, si vol que el club europeu pinti alguna cosa al món global. “Europa haurà d’aprendre a assumir més responsabi­litats al món en el futur; també hem de mantenir el nostre model econòmic i social enmig del ràpid canvi al món”, va dir la cancellera, Angela Merkel, el passat 12 de gener a Brussel·les al rebre el doctorat honoris causa de les universita­ts belgues de Gant i Lovaina pel seu compromís europeu.

Entre el temor d’alguns que el Brexit generi una Europa massa alemanya, i el d’altres que la primera economia del continent no assumeixi un paper prepondera­nt de representa­ció exterior, Alemanya està cridada a buscar el punt mitjà just. En principi, això hauria d’anar en detriment d’un lideratge alemany en els assumptes d’Europa que en els últims anys ha estat economicis­ta i fred, amb governants que se sentien molt còmodes imposant austeritat i reformes com a panacees germànique­s davant tots els mals. En el seu tracte a Grècia en la gestió de la crisi del deute a l’estiu del 2015, l’Alemanya erigida en guardiana de l’euro va oferir així la seva cara més antipàtica.

A l’Alemanya del segle XXI li interessa una UE a dues o diverses velocitats –Merkel ha cridat als europeus a “tenir el coratge d’acceptar que certs països avancen més ràpidament que d’altres”–, un esquema en el qual l’acompanya el tradiciona­l soci francès, amb el suport una mica més contingut d’Espanya i Itàlia, com es va veure en la cimera a quatre de Versalles del passat 6 de març.

Però a Berlín li interessa sobretot una UE que resolgui els assumptes que cap país europeu, ni tan sols la potent Alemanya, no pot afrontar en solitud, i que l’afecten especialme­nt. Que són tres: crisi dels refugiats, seguretat i política econòmica conjunta respecte a tercers, com seria la Xina. “Els particular­ismes no ens faran avançar en defensa”, va alertar Merkel en aquell discurs de gener. L’acord de la UE amb Turquia de març del 2016 per frenar el flux de refugiats cap a Europa, d’arquitectu­ra netament alemanya, és un exemple del marc resolutiu que desitja la cancellera per a un club destinat a ser de 27 membres quan el Regne Unit marxi.

D’altra banda, per al conjunt d’Europa, l’estabilita­t política alemanya és crucial, però ningú no tem sorpreses. Després del respir proporcion­at pel resultat de les eleccions als Països Baixos, que Alemanya sigui una de les altres dues cites electorals clau del 2017 –l’altra és França– no provoca grans maldecaps a les cancelleri­es europees.

La democristi­ana Merkel i el seu rival en els comicis del 24 de setembre, el socialdemò­crata Martin Schulz, expresiden­t del Parlament Europeu, corren últimament alhora en els sondejos; i els ambaixador­s a Berlín se senten ben tranquils sobre això ja que, cadascú a la seva manera, els dos candidats són ferms europeiste­s. I el destí del partit populista dretà Alternativ­a per a Alemanya (AfD), que al setembre entrarà amb tota seguretat en el Bundestag, és quedar aïllat a l’hemicicle, sense que cap altre partit vulgui pactar-hi res. En aquest sentit, Alemanya no implica riscos.

Alemanya sembla acostada a assumir un rol de representa­nt de la Unió Europea al món

 ?? STEFFI LOOS / GETTY ?? La cancellera, Angela Merkel, que es presenta a les eleccions de setembre, abans-d’ahir en el Bundestag
STEFFI LOOS / GETTY La cancellera, Angela Merkel, que es presenta a les eleccions de setembre, abans-d’ahir en el Bundestag

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain