La Vanguardia (Català)

Margallo diu que va demanar “favors” contra el procés

Puigdemont reclama que l’exministre doni explicacio­ns

- Barcelona/ Washington I. ELLAKURÍA / J. BARBETA

L’exministre d’Exteriors i actual diputat del Partit Popular al Congrés José Manuel García-Margallo s’està convertint en una incomodita­t per al Govern de Mariano Rajoy. Ahir, davant la polèmica desencaden­ada per les seves declaracio­ns a 13TV en què assegurava que Espanya deu “favors” a altres països per haver fet que es posiciones­sin públicamen­t contra l’independen­tisme, va optar per treure valor a les seves paraules. Mentrestan­t, el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va titllar d’“impresenta­bles” les declaracio­ns de l’exministre i els grups de PDECat i ERC van demanar la seva immediata compareixe­nça al Congrés .

“No actuaré d’intèrpret del senyor Margallo, però el que sí que li diré és que la primera obligació d’un govern és defensar la integritat territoria­l del seu país i defensar el compliment de la llei. Això es pot comentar de molt diferents maneres, però són temes molt seriosos amb els quals crec que no s’ha de jugar”, va dir responent a preguntes dels periodiste­s la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, a Washington després de la seva reunió amb el secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis.

Per la seva part, l’actual ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, va evitar esmentar García-Margallo i a Brussel·les es va limitar a subratllar que cap Estat de la Unió Europea “no té dubtes” sobre la situació jurídica de Catalunya respecte a l’ordenament constituci­onal espanyol. “Nosaltres, naturalmen­t, prosseguim amb la nostra tasca d’explicació de quin és l’ordenament constituci­onal i la situació jurídica a Espanya”, va afegir.

Malgrat aquest intent del Govern central de reduir a una sortida de to les declaracio­ns de Margallo, que fonts de la direcció del PP van explicar atribuint-les al seu enuig per no continuar en el Gabinet de Rajoy, tal com volia, van ser durament censurades pels partits independen­tistes.

El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va qualificar de “molt greu” l’afirmació i va demanar explicacio­ns sobre “els recursos utilitzats, les promeses fetes i amb quina autoritat i legalitat les va fer”. Per la seva banda, el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, va dir: “Sabem tot el que han fet, o molta part de les coses que han fet”.

Aquestes declaracio­ns es van concretar amb la petició formal de compareixe­nça de García-Margallo que PDECat i ERC van registrar al Congrés perquè aclareixi quina mena de “favors” va demanar per anar contra el procés independen­tista.

Com que ja no és membre del Govern central, Margallo, segons el reglamenti de la Cambra, pot eludir aquesta reclamació de compareixe­nça sempre que no s’obri una comissió d’investigac­ió. Els pròxims dies haurà d’analitzar el cas la Mesa del Congrés.

El Govern central treu valor a les paraules de l’exministre i demana que “amb temes seriosos” no s’hi jugui

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? L’exministre d’Afers Exteriors José Manuel García-Margallo
EMILIA GUTIÉRREZ L’exministre d’Afers Exteriors José Manuel García-Margallo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain