La Vanguardia (Català)

Dastis descarta que la declaració de Roma al·ludeixi a Catalunya

- Madrid

No hi haurà cap referència a Catalunya a la declaració que els països de la Unió Europea faran dissabte a Roma, amb motiu del 60è aniversari del tractat que va crear la Comunitat Europea, segons va assegurar ahir a Brussel·les el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis. Hi haurà una al·lusió a l’Estat de dret, que, segons el ministre, “no és una qüestió d’al·lusió a Catalunya ni a res”. “Veurem el text, que encara no està tancat ni acordat”, va afegir.

Es tracta d’una al·lusió que, com sempre ha subratllat l’Executiu espanyol, “és vàlida per a tothom”, i és lògica, perquè “la Unió és una unió de dret, la Comunitat Europea és una comunitat de dret, i això no ho canviarà res ni ningú”.

L’últim esborrany que s’estudia de la declaració, en què Espanya ha participat des del principi, subratlla: “Hem construït una Unió amb institucio­ns comunes i valors forts, una comunitat de pau, llibertat, democràcia, drets humans i estats de dret, una potència econòmica important, amb un nivell sense precedents de protecció social i benestar”.

A la Moncloa es dona per fet que aquesta referència figurarà definitiva­ment a la declaració de Roma i li atorga importànci­a, perquè “posa al mateix nivell els drets humans i l’Estat de dret, que es defineix com un dels pilars fonamental­s de la Unió”.

El mateix Dastis va subratllar ahir a Brussel·les que “el respecte a l’Estat de dret o a la regla de dret és una cosa que apareix a l’article 2 del tractat de la Unió Europea, relatiu als valors de la Unió, de manera que no tinc cap mena de dubte que s’hi inclourà aquesta referència”, que és una referència, va insistir, que va dirigida a tothom.

El president Mariano Rajoy ja va subratllar la importànci­a d’aquesta referència a la declaració de Roma, al debat al Congrés de l’última reunió del Consell Europeu.

En aquell moment, quan va respondre al diputat d’ERC Joan Tardà, que va qüestionar la sentència que inhabilita­va els responsabl­es catalans de la celebració de la consulta del 9-N, Rajoy va subratllar que l’Estat de dret “és un principi irrenuncia­ble de la Unió Europea, i a Europa tots els ciutadans, incloent-hi els governants, estan sotmesos a la llei, també les persones a les quals s’ha referit (vostè)”, i va remarcar que el respecte a l’Estat de dret figurarà a la declaració de Roma, que incumbeix “tots els ciutadans, incloent-hi els governants”, en al·lusió a la desobedièn­cia de l’expresiden­t de la Generalita­t Artur Mas i tres dels seus consellers.

El document europeu posarà l’Estat de dret al mateix nivell que els drets humans

 ?? HORST WAGNER / EFE ?? Alfonso Dastis ahir a Brussel·les
HORST WAGNER / EFE Alfonso Dastis ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain