La Vanguardia (Català)

Cs i PP insten Romeva a excusar-se per haver titllat SCC de “falangiste­s”

- Barcelona I. ELLAKURÍA

Els grups parlamenta­ris de Ciutadans i el PP van expressar ahir a la Mesa del Parlament el seu malestar amb el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, a qui exigeixen una disculpa pública, després que dimecres, en una tensa sessió de control, qualifiqué­s de “falangiste­s” els manifestan­ts que diumenge van participar a Barcelona en la marxa convocada per Societat Civil Catalana (SCC) contra “el cop separatist­a”.

“Vostès se senten més còmodes envoltats de falangiste­s, que són tots aquells que hi havia a la manifestac­ió de diumenge quan vostè parlava de democràcia”, va ser la resposta de Romeva, molt aplaudida pel grup de Junts pel Sí, a les crítiques a la seva actuació internacio­nal que li va fer el diputat taronja Fernando de Páramo, que el va qualificar de “Willy Fog de la independèn­cia” per haver fet 87 viatges a l’estranger, “on ningú no els rep”, sense donar-ne explicacio­ns a la Cambra catalana.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va negar en aquell moment a Páramo el torn de rèplica, i per això ahir va expressar formalment a la Mesa la seva queixa verbal per les paraules de Romeva i li va exigir disculpes. Alhora, a les xarxes socials, diputats i militants de Ciutdans i PP es van afegir a la campanya que demana la dimissió del dirigent independen­tista.

El grup parlamenta­ri del PP també va reclamar la rectificac­ió pública de Raül Romeva. “Demano que es disculpi i ho retiri perquè és una greu calúmnia, una clara banalitzac­ió del nazisme, i una criminalit­zació dels qui pensen diferent que va ser aplaudida amb les orelles pel grup de Junts pel Sí”, va declarar el diputat popular Fernando SánchezCos­ta durant una interpel·lació en el ple sobre educació infantil.

Aquesta petició va originar la reprimenda de la presidenta Forcadell i l’inici d’un intercanvi de retrets que va posar en evidència la crispació que s’ha instal·lat a mesura que avança el full de ruta sobiranist­a al Parlament.

“Si algú es pot saltar el Tribunal Constituci­onal, també pot ser flexible amb l’aplicació del reglament del Parlament, o és que es pensaven que la desobedièn­cia pot anar només en una direcció?”, va replicar SánchezCos­ta.

Al final del debat, el portaveu del grup popular, Santi Rodríguez, va demanar la paraula per qüestionar l’actuació de Carme Forcadell i va invocar un article del reglament que insta a ser imparcial qui presideix els debats de la Cambra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain