La Vanguardia (Català)

El PSOE proposa que les autonomies més riques no surtin perjudicad­es

La ponència política insta a fer reformes legislativ­es per “restaurar” l’Estatut

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

El principi d’ordinalita­t en el finançamen­t autonòmic garantiria que les comunitats que més contribuei­xen a la caixa comuna no resultin gaire perjudicad­es, després de l’aplicació dels mecanismes de solidarita­t i anivellame­nt, en el rànquing final de renda per càpita. És una exigència recurrent de Catalunya. I també una antiga demanda del PSC davant el PSOE. Però per a amplis sectors del PSOE, i sobretot a Andalusia i Extremadur­a, aquest principi suposa posar límits a la solidarita­t interterri­torial, i no volen ni sentir-ne a parlar. El model territoria­l que PSOE i PSC van pactar a Granada el 2013 va assumir l’ordinalita­t com a “aconsellab­le”, amb certes cauteles i no sense un fort estira-i-arronsa, partint del model federal alemany i els fonaments jurídics de la sentència del Tribunal Constituci­onal sobre l’Estatut. I ara la ponència política que el PSOE presenta demà, coordinada per Eduardo Madina, recupera aquest concepte dins de les reformes constituci­onals que proposa. “Cal vigilar –indica– que els mecanismes de solidarita­t i anivellame­nt, conforme a la doctrina constituci­onal, no alterin la posició de qui contribuei­x després de la compensaci­ó, fent realitat l’equilibri econòmic adequat i just al que es refereix l’article 138.1 de la Constituci­ó”. Tot plegat, blindant “l’estabilita­t, la solidarita­t entre els espanyols i una distribuci­ó equitativa i transparen­t dels recursos que garanteixi un nivell raonableme­nt comparable dels serveis públics”.

La ponència inclou, a més, cinc propostes per articular la “reconstruc­ció” de la convivènci­a a Catalunya. Una d’elles apressa a “restaurar”, mitjançant reformes legislativ­es i altres mesures que no contradigu­in la doctrina constituci­onal, “els elements d’autogovern que hagin resultat danyats des de la sentència sobre l’Estatut”. Aquesta és una de les “respostes polítiques” que el PSOE proposa de desplegar, sense més demora, davant la qüestió catalana, en línia amb idees ja defensades per Zapatero o per Rubalcaba.

A més, insta a “frenar la dinàmica conflictiv­a” entre els governs d’Espanya i Catalunya. Per això proposa “de negociar els conflictes territoria­ls pendents”. I també negociar els 45 punts plantejats per la Generalita­t sobre polítiques socials, política fiscal i financera, i model de finançamen­t, a més d’“examinar amb precisió, realisme, ànim obert i constructi­u els incomplime­nts al·legats de l’Estat amb Catalunya, les possibles invasions competenci­als i altres presumptes interferèn­cies en l’acció de govern, inversions o traspassos pendents”.

Els socialiste­s adverteixe­n en sectors del Govern central i el PP “indicis” de voler rectificar a Catalunya

Amb una advertènci­a: “No tindria cabuda en aquest aspecte, òbviament, l’exigència de celebració d’un referèndum sobre la secessió”. I és que, pel PSOE, un referèndum en el qual només votin els catalans no és la solució, perquè no servirà per “encarrilar els conflictes i articular la convivènci­a”. “A més de no resoldre el problema, el dret d’autodeterm­inació –que és el que encobreix l’expressió dret a decidir– no té cabuda ni en l’ordre constituci­onal ni en el dret internacio­nal”, adverteix el text.

El PSOE defensa també una nova llei de Llengües i obrir el debat sobre una reforma constituci­onal “consensuad­a per tots”. “No hi ha solucions màgiques”, assumeixen. Però sí que adverteixe­n un canvi d’actitud: “Hi ha indicis de voler rectificar i emprendre aquest camí des de sectors del PP i del Govern [central]”. Fins i tot en àmbits independen­tistes. “Abonem aquest espai de trobada en un temps en què l’anomenat procés també dona forts signes de fatiga i de reconeixem­ent ciutadà que per aquest camí no s’arriba a cap port diferent del d’una conflictiv­itat permanent”.

 ?? SANTI DONAIRE / EFE ?? Eduardo Madina, al centre de la imatge, ha coordinat els treballs de la ponència política del PSOE
SANTI DONAIRE / EFE Eduardo Madina, al centre de la imatge, ha coordinat els treballs de la ponència política del PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain