La Vanguardia (Català)

Inquietud a València per la unió Díaz-Lambán pel corredor central

- SALVADOR ENGUIX València

Entre les patronals valenciane­s i el lobby del ferrocarri­l, Ferrmed, s’ha instal·lat una subtil inquietud pel “protocol” firmat divendres passat entre la presidenta andalusa, Susana Díaz, i el seu homòleg aragonès, Javier Lambán, per potenciar el corredor ferroviari central: Algesires-AntequeraM­adrid-Saragossa-Tarragona. Es tracta d’una aposta que, en cas de prosperar, podria endarrerir el desenvolup­ament del corredor mediterran­i per la costa: Algesires-Almeria-València-Barcelona.

“No estem en contra de cap corredor, però exigim el mateix tracte d’igualtat amb el del mediterran­i”, deia ahir Joan Amorós, secretari general de Ferrmed. D’altra banda, el president de la Confederac­ió Empresaria­l Valenciana (CEV), Salvador Navarro, també era taxatiu: “Si Susana Díaz aposta pel corredor central, es generarà un problema greu amb Almeria, que queda relegada”. Diego Lorente, secretari general de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) subratllav­a que “el que ha de fer és confirmar el seu total compromís amb el corredor per la costa”.

La veritat és que, segons el criteri de la UE i el Govern espanyol, el corredor central té considerac­ió d’atlàntic i també mediterran­i. És a dir, que els recursos per al corredor mediterran­i per la costa poden anar destinats a les connexions centrals. De fet, ja passa, com va denunciar la Conselleri­a de Territori i Infraestru­ctures valenciana, que dirigeix María José Salvador.

Una part d’aquests recursos s’estan destinant a la construcci­ó de trams ferroviari­s a la Comunitat de Madrid, i fins i tot per a obres de la capital d’Espanya, com el túnel d’AtochaCham­artín.

Des d’aquella perspectiv­a, la defensa que de vegades ha fet Susana Díaz pel corredor mediterran­i s’observa, en sectors de la societat civil valenciana, confusa, i s’exigeix aclariment.

Més encara perquè, mentre que a València la seva defensa ha estat merament declarativ­a, en suport del president Ximo Puig, amb el d’Aragó s’ha firmat un protocol que vol forçar el Govern espanyol per accelerar la infraestru­ctura central.

Experts consultats per aquest diari valoren que la presidenta andalusa ha confirmat amb Javier Lambán la lògica que imposa el poderós lobby portuari d’Algesires.

En un article publicat l’any passat pel president de l’autoritat

El lobby del port d’Algesires pressiona la presidenta andalusa per consolidar la connexió amb Madrid

portuària d’Algesires, Manuel Morón, raonava, amb referència als corredors ferroviari­s, que “la denominaci­ó mediterran­i no prové del fet que el corredor discorregu­és per la costa mediterràn­ia espanyola”. I defensava que la connexió Algesires-AntequeraM­adrid-Saragossa-Tarragona, a més de formar part del “corredor mediterran­i”, era la millor opció per al desenvolup­ament comercial del centre peninsular.

El president Ximo Puig defensa que el compromís de Susana Díaz amb el corredor mediterran­i per la costa “és clar”, i també valora que Aragó serà “un aliat”. “La presidenta andalusa es va reafirmar en aquest compromís en una visita recent a la Comunitat Valenciana”, deia.

La connexió per la costa també és clau per al desenvolup­ament d’Almeria. L’Associació Valenciana prepara un gran acte el mes de maig a Almeria justament per exigir el traçat per la costa.

Diego Lorente diu que “Susana Díaz ha d’entendre que el corredor per la costa és fonamental per a les províncies orientals de la seva autonomia”. L’acte d’Almeria es farà després dels de La Encina (Alacant), Tarragona i el recent de Múrcia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain