La Vanguardia (Català)

La Fiscalia deslliura Alavedra d’anar a presó a canvi de la seva confessió

L’exconselle­r admet el cobrament de comissions del 4% en el cas Pretòria

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Dia clau en el judici del cas Pretòria. L’exconselle­r d’Economia de la Generalita­t Macià Alavedra va fer explícit el seu pacte amb la Fiscalia, que, a canvi de la confessió, es va comprometr­e a no sol·licitar penes que puguessin suposar l’ingrés a presó. Alavedra va admetre haver percebut comissions del 4% en operacions urbanístiq­ues a Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, compartide­s amb l’exsecretar­i general de Presidènci­a de la Genealitat Lluís Prenafeta i amb el diputat autonòmic del PSC Luis Andrés García, conegut com a Luigi ,el presumpte aconseguid­or de les adjudicaci­ons.

La fiscal encarregad­a del cas, Ana Cuenca, va voler començar els interrogat­oris per Alavedra, que al principi de la declaració va manifestar que acceptava els fets descrits per Anticorrup­ció en el seu escrit de qualificac­ió provisiona­l. Era el que s’havia convingut. En aquell text es descriuen amb detall les actuacions que la Fiscalia estima constituti­ves de tràfic d’influèncie­s i blanqueig de capitals. En tot cas, l’assumpció de responsabi­litat efectuada per Alavedra va ser genèrica.

Tot i això, durant l’interrogat­ori l’exconselle­r va plantejar la seva tasca de mitjancer en les operacions urbanístiq­ues esmentades com una activitat d’enllaç entre compradors i venedors de finques o béns immobles. Quan va admetre el cobrament de les comissions del 4% va manifestar, per exemple, que aquesta tarifa era l’“habitual” en aquest tipus de transaccio­ns.

Per la fiscal, n’hi va haver prou. No va considerar necessari aprofundir gaire més, però sí que va fer preguntes de detall sobre l’origen dels fons que Alavedra va mantenir a l’estranger. En un moment, Ana Cuenca va preguntar per una hipotètica participac­ió d’Artur Mas en els fets. El motiu és que apareix esmentat en alguna de les converses telefòniqu­es entre els acusats, gravades durant la investigac­ió. Alavedra va ser rotund en la resposta, i va dir que “amb Artur Mas, de cap manera”. La fiscal no va insistir, perquè l’al·lusió al nom de Mas en aquests enregistra­ments no estava acompanyad­a de l’atribució de cap fet específic.

La Fiscalia concretarà les seves peticions de pena per a Alavedra quan es pronunciï sobre les seves conclusion­s definitive­s. Serà possibleme­nt el juliol vinent. Mentrestan­t, l’exconselle­r haurà de fer front al pagament de 6,5 milions d’euros, la xifra convinguda com a part de l’acord processal. El defensor d’Alavedra, Juan Córdoba, va demanar que es permetés a l’acusat absentar-se del judici fins al moment en què s’exposin les conclusion­s. La fiscal, al seu torn, va anunciar que reduirà els sis anys i deu mesos que sol·licitava inicialmen­t fins a una altra pena de quantia encara indefinida però que no suposarà l’ingrés d’Alavedra a presó. Per tant, serà pel cap alt de dos anys, no més. En teoria, les possibilit­ats de pactes amb els processats segueixen obertes fins a l’informe final de la Fiscalia.

Ahir també va declarar l’empresari Josep Singla, que va negar pagaments a l’exalcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, però va admetre haver demanat alguna “empenta” per als seus projectes. Al seu torn, Manuel Varela, administra­dor de societats de Luigi, va assegurar que la seva gestió no va suposar mai la presa de les decisions més importants.

L’acord assolit amb la Fiscalia Anticorrup­ció implica el pagament de 6,5 milions d’euros

 ?? DANI DUCH ?? Macià Alavedra arribant ahir a l’Audiència Nacional, la seu del judici del cas Pretòria
DANI DUCH Macià Alavedra arribant ahir a l’Audiència Nacional, la seu del judici del cas Pretòria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain