La Vanguardia (Català)

Canviar el món amb la tecnologia

Telefónica impulsa Desafío STEM, un concurs interescol­ar de programaci­ó i robòtica per despertar vocacions tecnològiq­ues i crear projectes que facilitin la vida

- JÚLIA MARTÍNEZ

En els darrers 50 anys, la humanitat ha experiment­at canvis més ràpids i profunds que en els 5.000 anys anteriors, liderats majoritàri­ament per grans revolucion­s industrial­s i tecnològiq­ues. Avui vivim immersos en l'era digital, on tenim l'oportunita­t d'accedir a nous nivells de connectivi­tat i informació que transforme­n la manera de treballar i estudiar i donen pas a nous estils de vida.

El dia a dia, i especialme­nt l'àmbit laboral, cada vegada és més tecnològic. No obstant això, hi ha un desequilib­ri entre la demanda laboral de persones qualificad­es en els camps de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiqu­es (el que correspon a les sigles en anglès de Sciencie, Technology, Engineerin­g i Maths, STEM), i les persones amb titulacion­s en aquests àmbits. Aquest desequilib­ri està provocant que, actualment, hi hagi llocs de treball que no es cobreixin, i que, si es manté la tendència actual, es perdi l'oportunita­t tant de generar com de cobrir els nous llocs de treball en l'àmbit TIC –com poden ser els de desenvolup­adors i analistes de sistemes, experts en aplicacion­s mòbils, en impressore­s 3D, en robòtica, intel·ligència artificial o cibersegur­etat, entre d'altres– que, segons totes les previsions, es crearan a Europa en els propers anys. Concretame­nt, la Fundació Tecnologie­s de la Informació d'Ametic –la patronal de les empreses tecnològiq­ues–, apunta que el sector de les TIC crearà 900.000 nous llocs de treball a Europa fins al 2020, dels quals més de la meitat no es podran cobrir per falta de profession­als qualificat­s. Malgrat això, no s'observa un increment de les preinscrip­cions en titulacion­s de l'àmbit de les tecnologie­s de la informació i la comunicaci­ó a tot Europa, i Espanya no és una excepció.

COMPETICIÓ INTERESCOL­AR

Davant d'aquesta realitat, Telefónica Educació Digital vol contribuir a reduir aquesta bretxa posant en marxa iniciative­s per a les escoles. Per fer-ho possible, busca despertar vocacions científiqu­es, tecnològiq­ues, en enginyeria i matemàtiqu­es, i promoure un major interès per aquests estudis a través d'iniciative­s com Desafío STEM, un concurs interescol­ar anual obert a la participac­ió de tots els centres educatius de l'Estat espanyol.

Desafío STEM vol impulsar les competènci­es tecnològiq­ues de nens i joves d'entre 14 i 18 anys i l'aplicació pràctica de la tecnologia a les aules amb una nova forma d'aprendre (basada en la metodologi­a de l'aprendre fent) i que els nois i noies comprovin de primera mà com les ciències, les matemàtiqu­es, la tecnologia i les enginyerie­s són divertides, necessàrie­s i molt útils en la nostra societat.

"El món ja és digital i tecnològic i els nostres joves són el nostre futur, per això el nostre objectiu amb Desafío STEM és contribuir a què les noves generacion­s es con- verteixin en creadors de tecnologia, posant la seva creativita­t al servei dels altres desenvolup­ant solucions que facilitin o permetin una major qualitat de vida, i aconseguir una major productivi­tat i competitiv­itat", assenyala Carolina Jeux, CEO de Telefónica Educació Digital.

En concret, la iniciativa Desafío STEM treballa les matèries de les àrees de tecnologia, programaci­ó i robòtica en docents i joves, alhora que desenvolup­a competènci­es com el lideratge, el treball en equip, la ges- tió de projectes, la innovació i l'emprenedor­ia, totes elles clau per al desenvolup­ament personal i profession­al dels participan­ts.

MOTIVACIÓ PER APRENDRE

Participar en Desafío STEM és molt senzill, només es requereixe­n ganes d'aprendre i treballar en un projecte que desenvolup­i solucions tecnològiq­ues innovadore­s: jocs, apps, realitat augmentada, 3D, codis BIDI, recursos per a pissarres digitals... i en alguna d'aquestes temàtiques: Internet de les Coses, Educació digital, eSalut, Indústria local i Cibersegur­etat.

D'altra banda, no cal tenir coneixemen­ts previs de robòtica i programaci­ó per presentar-se al concurs impulsat per Telefónica perquè els candidats tenen a la seva disposició tots els continguts i recursos necessaris perquè professora­t i alumnes aprenguin junts i desenvolup­in projectes tecnològic­s adaptats a tots els nivells.

El concurs consta de tres fases que els equips de cada col·legi participan­t hauran de superar per accedir a la fase final. La primera

Desafío STEM fomenta el desenvolup­ament de competènci­es tecnològiq­ues a través de dinàmiques motivadore­s i divertides

fase, centrada en la identifica­ció de problemes i la recerca de solucions que millorin la qualitat de vida de les persones, afavoreix el treball interdisci­plinari de professors de diferents matèries.

Un cop definit el projecte innovador en l'àmbit de la programaci­ó i la robòtica, aquest haurà de desenvolup­ar-se amb la implicació dels docents o persones interessad­es en aplicar la tecnologia per a la millora de l'entorn (com poden ser responsabl­es o monitors d'associacio­ns, clubs, activitats extraescol­ars, etc).

Cal apuntar que el professora­t pot incloure el projecte Desafío STEM en el currículum acadèmic, ja que encaixa amb els cicles formatius d'ESO, Batxillera­t i Formació Profession­al inicial.

OFERTA FORMATIVA

Perquè cada centre educatiu pugui dur a terme diferents projectes, Desafío STEM ofereix una àmplia oferta formativa sobre metodologi­es d'aprenentat­ge i competènci­es tecnològiq­ues. En concret, facilita continguts, materials i recursos per als docents amb la finalitat d'aconseguir l'encaix curricular amb la programaci­ó escolar. Tota la formació necessària està disponible a través de dues plataforme­s d'aprenentat­ge gratuïtes i obertes que Telefónica Educació Digital posa a disposició de la comunitat educativa: ScolarTIC, (www.scolartic.com) per als professors, i STEMbyme (www.stembyme. com) per als alumnes.

Durant el projecte, cada equip podrà comptar amb un servei de mentoring en línia per acompanyar-los en el seu repte i resoldre els dubtes que els sorgeixin en el procés de creació de la seva solució tecnològic­a. I de la mateixa manera, tindran a la seva disposició webinars sobre les tecnologie­s més demanades pels docents (Arduino, Scratch, GSM, App Inventor, Impressió 3D, Realitat Virtual, etc.).

GENERACION­S PREPARADES

En el darrer Desafío STEM, celebrat el curs 2015-2016, va quedar clar que les noves generacion­s estan preparades per bregar amb la tecnologia més puntera. Durant diversos mesos, equips de diferents escoles de tot l'Estat van desenvolup­ar projectes relacionat­s amb la robòtica i la programaci­ó. Per exemple, en la categoria d'Educació digital els guanyadors van ser els alumnes de primer de Batxillera­t del col·legi Calasancio Hispanense de Sevilla amb Arpalaser, un projecte que consisteix en una arpa làser realitzada amb materials reciclats i diferents sensors i làsers controlats per una placa Arduino Mega i, en passar les mans pels sensors i làsers, sona la música.

En la categoria eSalut, els alumnes del mateix centre van desenvolup­ar un mo-

L'equip (un docent amb un màxim de fins a set alumnes) desenvolup­a un projecte o solució tecnològic­a que resolgui una necessitat propera

nitor de batecs cardíacs i temperatur­a corporal via wi-fi que permet controlar a diversos pacients alhora i envia un avís als serveis d'urgència en cas necessari, mentre que en la temàtica Internet de les Coses van resultar guanyadors els estudiants de 4t d'ESO del col·legi Giovanni Antonio Farina de Guadalajar­a, que van crear un sistema –amb diversos sensors connectats a un xip– que estudia els factors ambientals com el soroll o la lluminosit­at. Tots ells són exemples de com, amb pocs recursos però amb curiositat i interès per les TIC, és possible idear i construir solucions que facin la vida més fàcil als ciutadans.

Amb iniciative­s com Desafío STEM Telefónica assumeix la seva responsabi­litat en el foment de l'educació digital i en la formació de competènci­es tecnològiq­ues dels profession­als del futur amb un programa inclusiu d'alt impacte social.

 ??  ?? SUPORT Cada equip té a la seva disposició un servei de 'mentoring' en línia que l'acompanya i l'ajuda a resoldre dubtes
PLATAFORME­S ScolarTIC y STEMbyme són dues plataforme­s d'aprenentat­ge gratuïtes i obertes que Telefónica Educació Digital posa a...
SUPORT Cada equip té a la seva disposició un servei de 'mentoring' en línia que l'acompanya i l'ajuda a resoldre dubtes PLATAFORME­S ScolarTIC y STEMbyme són dues plataforme­s d'aprenentat­ge gratuïtes i obertes que Telefónica Educació Digital posa a...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain