La Vanguardia (Català)

Sinceritat holandesa?

- Francesc-Marc Álvaro

Jeroen Dijsselblo­em ha atribuït la seva sortida a la sinceritat holandesa i la cultura calvinista. El president de l’Eurogrup ha provocat mullader amb les següents declaracio­ns a un diari alemany: “Els països del sud d’Europa gasten el diner en dones i alcohol i després demanen ajut”. Aquest polític socialdemò­crata holandès ha dit que no pensa dimitir per les seves expression­s, creu que se l’ha malinterpr­etat i s’ha disculpat amb la boca petita, tot apel·lant a la sinceritat –que segons ell– distingeix la gent dels Països Baixos. Ha afegit que aquesta franquesa “no sempre és apreciada en altres parts d’Europa”.

És una broma que, per poder generalitz­ar sobre els europeus meridional­s, Dijsselblo­em generalitz­i també sobre els seus compatriot­es. La seva disculpa peca del mateix que la seva ofensa: hi hauria vicis i virtuts nacionals que explicarie­n qualsevol fenomen. Això és tan tronat que resulta inacceptab­le en un polític que no vol ser considerat populista ni extremista. Perquè fa moltes dècades que sabem que els problemes dels països

La utilitzaci­ó dels estereotip­s més gastats estalvia sempre de pensar, d’estudiar i de matisar

tenen causes complexes i diverses, que no poden ser explicats a partir d’uns caràcters col·lectius i perennes. Els catàlegs llarguíssi­ms de prejudicis en la cultura popular europea no legitimen cap raonament que es pretengui seriós.

El sud d’Europa té uns problemes específics però no provenen de malgastar els recursos –suposadame­nt– en beure i en festes, com es constata si es pensa detingudam­ent en els tripijocs i avaries institucio­nals a Grècia, Itàlia, Portugal i Espanya, contextos certament molt diferents. Una altra cosa és que la simplifica­ció i l’exabrupte siguin tàctiques interessan­ts per a qualsevol que perd vots, cas del personatge que ens ocupa, que va experiment­ar una forta davallada en els darrers comicis holandesos. Perquè la generalitz­ació i la utilitzaci­ó dels estereotip­s més gastats estalvia sempre de pensar, d’estudiar i de matisar, i vivim temps on tothom sembla tenir pressa per jutjar sense reflexiona­r. I això no ho fan només els populistes i els xenòfobs, tots podem caure en aquest error. Alguns que critiquen –amb raó– un dirigent d’ultradreta que tracta de “delinqüent­s” tots els immigrants poden –en canvi– qualificar de “pederastes” tots els capellans, sense adonar-se que (aixecant una altra bandera) fan exactament el mateix que aquells que tenen més lluny ideològica­ment.

Totes les desqualifi­cacions col·lectives són intel·lectualmen­t pobres i políticame­nt perilloses, es parli de qui es parli: estrangers, dones, musulmans, catòlics, jueus, gais, andalusos, catalans, motoristes, pagesos, sindicalis­tes, funcionari­s o empresaris. Tinc uns amics holandesos i puc afirmar que ells són la prova més rotunda que la peculiar sinceritat de Dijsselblo­em no és –en cap cas– un atribut col·lectiu. Afortunada­ment.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain