La Vanguardia (Català)

La Fundació Catalunya - La Pedrera compra dos nous espais naturals

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

La Fundació Catalunya - La Pedrera ha arribat a un acord amb la Fundació Natura mitjançant el qual adquirirà dues finques d’aquesta entitat per un import de 105.000 euros. Això permetrà a aquesta última entitat pagar els deutes contrets amb tercers i deslliurar-se del concurs de creditors. Per problemes econòmics, la Fundació Natura, dirigida pel naturalist­a Francesc Giró, ha cessat la seva activitat, centrada en gran part en la protecció d’espais naturals. Tanmateix, per donar continuïta­t al seu programa per protegir els boscos singulars es crearà l’associació Sèlvans, que completarà la tasca en aquest camp.

L’acord entre les dues fundacions garantirà la protecció de dos espais de gran valor. El primer són els estanys de Sils (Selva), un conjunt de 25 parcel·les (17,9 hectàrees) en una zona humida d’inundació temporal caracterit­zada per la presència de prats i canyís. L’altra finca són els ullals de Panxa (Amposta), un terreny de gairebé una hectàrea situat en un aiguamoll de surgència d’aigua dolça a l’inici de la plataforma del delta de l’Ebre.

Marta Lacambra, directora general de la Fundació Catalunya La Pedrera, destaca que el pacte permetrà resoldre els deutes de la Fundació Natura i evitar el concurs de creditors. Aquestes compres de terrenys encaixen amb els criteris d’aquesta entitat, que, malgrat que acumula cinc anys sense fer noves adquisicio­ns, continua abocada a la defensa dels espais singulars, fràgils i que són representa­tius d’ecosisteme­s escassamen­t representa­ts. La compra té lloc en un moment en què la Fundació Catalunya - La Pedrera, després de diversos exercicis d’autonomia al marge de la seva antiga matriu bancària, ja ha pogut demostrar “la seva autosufici­ència financera” i quan ha pogut assumir i digerir els plans de gestió pendents en alguns dels enclavamen­ts de la seva propietat. Així, l’any 2016 ha posat en funcioname­nt dos centres d’informació i educació ambiental: el congost de Mont-rebei (La Masieta) i Coll de Can Maçana, a Montserrat. Així ha completat el conjunt d’equipament­s bàsics de la seva xarxa d’espais de naturalesa (que també inclou MónNatura Pirineus a Les Planes de Son, MónNatura Delta de l’Ebre i la muntanya d’Alinyà). Catalunya - La Pedrera és la principal propietàri­a de sòl a Catalunya. Ara ja disposa d’una xarxa de 25 espais naturals (amb 7.851 hectàrees pròpies, de les quals el 99,7% són dins la Xarxa Natura 2000), als quals se sumaran aquests dos nous enclavamen­ts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain