La Vanguardia (Català)

Concurs de talents

La Fundació Princesa de Girona guardona l’enginyer Héctor Gómez i convoca 50 estudiants a un repte intel·lectual i motivacion­al

- PAULA PONS Barcelona

Ahir va quedar més que demostrat que el premi Fundació Princesa de Girona d’Investigac­ió Científica va més enllà d’un sol nom. Per descomptat, aquest any també hi ha un guanyador: l’enginyer de camins Héctor Gómez Díaz, que amb 36 anys crea models matemàtics i algoritmes per a la simulació numèrica en enginyeria computacio­nal. Aquesta tècnica l’aplica en les prediccion­s sobre càncer de pròstata. Es tracta d’un investigad­or d’excel·lència amb un camí que voldrien seguir els prop de cinquanta joves que ahir van participar en una de les activitats complement­àries al premi i que converteix­en aquest guardó en una distinció col·lectiva.

L’escenari triat va ser el Parc Científic de Barcelona. Héctor Gómez no hi va ser perquè viu als Estats Units. Però van poder aplaudirlo a distància els joves talentos que es van sotmetre al repte ofert per la Fundació Princesa de Girona: prendre part en un taller que, impartit per l’emprenedor Xavier Verdaguer, tenia per objectiu crear, en 100 minuts, programes perquè les nenes liderin projectes científics en un futur.

En aquesta iniciativa, els participan­ts, d’entre 15 i 35 anys, van llançar idees curioses. Van proposar des de la creació de llocs web i apps perquè famílies de científics a l’estranger creïn comunitat fins a sèries de dibuixos animats amb una científica com a protagonis­ta. Fins i tot un equip per tenir el laboratori a casa. Va ser una missió relativame­nt senzilla tractant-se de nadius digitals. Va resultar curiós, a més a més, que al repte acudissin més dones que homes. De fet, l’objectiu era buscar solucions perquè la dona tingui més presència al món científic.

El toc humorístic el va posar l’actor Àngel Llàcer, encarregat de conduir l’acte. Llàcer va conversar amb alguns guardonats d’altres edicions, abans de presentar el premi d’aquest any. Així, va preguntar a Guadalupe Sabio (guanyadora de l’edició del 2012), Alberto Enciso (2014) i Samuel Sánchez (2015) sobre el paper de la dona en la ciència. “És una mica dur perquè la societat vol que siguis una mare i una científica perfecta”, va dir Sabio. “No és just que una dona tingui barreres pel simple fet de ser dona”, va rematar Enciso. Sánchez va voler demostrar que ell creia en la paritat i va explicar que al seu equip hi ha nou homes i nou dones: “Espero que aviat alguna sigui la líder del grup”.

Els tres premiats van subratllar la importànci­a de rebre aquest reconeixem­ent de la Fundació Princesa de Girona. És una distinció, van coincidir, que “dona visibilita­t a la ciència”. Per la seva part, el president de l’entitat, Francisco Belil, va celebrar l’entusiasme dels participan­ts en una iniciativa motivacion­al com aquesta. “Un dels problemes al nostre país és que la imatge que tenim de ciència no es correspon amb la realitat”, va apuntar.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Els premis en Investigac­ió Científica d’edicions passades, amb Àngel Llàcer i Xavier Verdaguer
XAVIER CERVERA Els premis en Investigac­ió Científica d’edicions passades, amb Àngel Llàcer i Xavier Verdaguer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain