La Vanguardia (Català)

Millorar horaris demana que els empresaris valorin més el temps

- MAYTE RIUS Barcelona

La millora dels horaris dels espanyols requereix que els dirigents empresaria­ls valorin l’ús eficient del temps i donin exemple amb les seves jornades laborals. Ahir ho van exposar Ignacio Buqueras i Jorge Cagigas a la presentaci­ó del llibre Dejemos de perder el tiempo. Los beneficios de optimizar los horarios (LID), en què han recollit sengles decàlegs de mesures per gestionar més bé el temps, tant per part dels directius com per part dels treballado­rs.

“Els horaris actuals són conseqüènc­ia d’un pèssim lideratge individual” perquè fins ara el món empresaria­l no ha estat gaire receptiu sobre la importànci­a d’integrar amb harmonia la vida profession­al i personal, va apuntar Cagigas. I va emfatitzar que l’objectiu no és treballar menys, “sinó treballar millor, viure millor, ser més eficients i, en conseqüènc­ia, acabar treballant menys”.

Buqueras va explicar que aquest llibre, fruit d’una llarga trajectòri­a treballant a favor d’una racionalit­zació dels horaris espanyols per apropar-los als europeus, pretén oferir als executius d’empresa consells “perquè tots puguem aprofitar més bé el temps”. Entre aquestes recomanaci­ons figuren, entre d’altres, dirigir per objectius per lluitar contra el presentism­e, afavorir el teletrebal­l, posar hora d’inici i fi a les reunions, substituir totes les que no siguin imprescind­ibles per una trucada, un e-mail o una videoconfe­rència, i considerar la puntualita­t i l’optimitzac­ió del temps de treball com un factor estratègic de l’empresa. Per convèncer els més reticents, el llibre recull testimonis d’empresaris que han constatat a les seves organitzac­ions que adoptar mesures per ajustar millor horaris laborals i personals aporta valor.

A l’acte, celebrat a Foment del Treball, Nuria Chinchilla, directora del Centre Internacio­nal de Treball i Família de l’Iese, va emfatitzar que “el temps de les persones és un dret; sense fills, sense nens, ni hi ha societat ni hi ha votants; (...) hem de tenir clar que tots som sistèmics, que hem de gestionar bé el nostre temps perquè quan prenem una decisió a casa això repercutei­x en tot, també en el fet que siguis millor o pitjor professora, millor o pitjor amiga”.

Fabián Mohedano, promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària a Catalunya, va recordar que els dilatats horaris espanyols “són una qüestió de salut pública”, més enllà d’un llast per a la natalitat, l’harmonia de les parelles i el rendiment escolar de nens i joves, com no deixa de reiterar Buqueras.

 ??  ?? Portada del llibre presentat ahir
Portada del llibre presentat ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain