La Vanguardia (Català)

Les hereves de grans firmes, entre les dones més riques del món

Només hi ha una emprenedor­a entre les 20 dones amb els patrimonis més importants del món

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

La dona més rica del món probableme­nt no sap que ho és. Així de cruel és la biologia. La francesa Liliane Bettencour­t, hereva de l’imperi cosmètic L’Oréal, de 94 anys, té demència, i fa cinc anys, després d’una llarga i agra disputa judicial i mediàtica, la justícia francesa la va posar sota la tutela de la família. Això significa que el seu patrimoni, que està estimat en 39.500 milions de dòlars i que inclou el 30% de les accions del grup L’Oréal i els drets de vot correspone­nts al consell d’administra­ció, està en mans de la seva filla, Françoise Meyers-Bettencour­t, i dels seus nets. “Si la meva filla s’encarrega de mi, m’asfixiaré”, va amenaçar la dona quan va saber la sentència, i va anticipar una “guerra nuclear” que no va poder desencaden­ar.

Bettencour­t és la dona més rica per segon any consecutiu, segons la llista publicada per la revista

Forbes, i el seu patrimoni s’ha vist incrementa­t aquest any en 3.400 milions. I, si la dona més rica és una hereva –el seu pare, Eugène Schueller, va fundar la companyia el 1907 i va morir al cap de mig segle–, també ho són les 15 dones següents a la llista de les dones amb més patrimoni.

Cal avançar fins al lloc 17 per trobar-hi una emprenedor­a. Zhou Qunfei, de Hong Kong, té una fortuna de 7.400 milions de dòlars i una història de superació. Es va criar en un poblet xinès rural pobre, va perdre la mare quan era petita i, a conseqüènc­ia d’un accident laboral del seu pare, va haver de deixar l’escola als 16 anys i començar a treballar en una fàbrica de rellotges amb torns de 16 hores diàries. Però va obrir el seu

propi negoci, que va orientar a la fabricació de cobertes per a pantalles de telèfons mòbils. Lens Technology, de què Zhou Qunfei posseeix més del 80% de les accions, és avui dia una important proveïdora d’Apple i Samsung.

La trajectòri­a de les altres dones que se situen entre les 20 més riques és ben diferent. La segona és la nord-americana Alice Walton, l’única filla del fundador de les botigues Wal-Mart, Sam Walton, que, sense assumir un paper actiu en el negoci familiar, té una fortuna de 33.800 milions de dòlars, 1.500 milions més que fa un any, per la seva participac­ió en accions de la companyia i l’elevat pagament dels dividends.

Una altra americana és al tercer lloc de la llista. Jacqueline Mars, amb un patrimoni de 27.000 milions de dòlars, és la neta de Frank Mars, fundador el 1911 de Mars Inc., la fàbrica de dolços més important del món. I gràcies també a les passions que desperta la xocolata, la italiana Maria Franca Fissolo se situa al quart lloc, amb 25.200 milions de dòlars. El seu

Zhou Qunfei, de Hong Kong, s’ha fet milionària fabricant accessoris de mòbil per a Apple i Samsung

sogre va fundar Nutella, i el seu difunt espòs, Michele Ferrero, va fundar el Grup Ferrero amb marques com Ferrero Rocher, Kinder Chocolate i Tic Tac. Entre les deu primeres també hi ha una altra vídua, la de Steve Jobs, Laurene Powell Jobs, amb una fortuna estimada en 20.000 milions de dòlars, de les seves accions a Apple i Disney.

La llista de Forbes dels més rics del món d’aquest any va registrar un rècord de 2.043 multimilio­naris, dels quals 227 són dones –l’11%–, una xifra rècord que supera les 202 de l’any passat. Entre totes tenen un patrimoni col·lectiu de 852.800 milions de dòlars. I, de manera lenta però constant, les emprenedor­es s’hi van obrint camí. Ara una de cada quatre dones multimilio­nàries és emprenedor­a, davant el 21% de l’any passat.

 ?? KRISTY SPAROW ?? LILIANE BETTENCOUR­T França. 14a del món
36.600
M€
KRISTY SPAROW LILIANE BETTENCOUR­T França. 14a del món 36.600 M€
 ??  ?? JACQUELINE MARS
Estats Units 26a del món
25.000
M€
JACQUELINE MARS Estats Units 26a del món 25.000 M€
 ??  ?? ALICE WALTON Estats Units 17a del món
31.300
M€
ALICE WALTON Estats Units 17a del món 31.300 M€
 ??  ?? MARIA FRANCA FISSOLO
Itàlia. 29a del món
23.400
M€
MARIA FRANCA FISSOLO Itàlia. 29a del món 23.400 M€
 ??  ?? SUSANNE KLATTEN
Alemanya. 38a del món
19.000
M€
SUSANNE KLATTEN Alemanya. 38a del món 19.000 M€
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain