La Vanguardia (Català)

“Em diuen que estarem a Glòries”

La Guàrdia Civil acredita comunicaci­ons anteriors a l’adjudicaci­ó del contracte i donacions a la Fundació CatDem

- Barcelona SANTIAGO TARÍN

Sembla una taca d’oli que s’anés escampant. Va començar per uns problemes en una fleca a Torredemba­rra i ara ja afecta fins i tot les obres de la plaça de les Glòries de Barcelona. El conegut com a cas del 3%, que investiga un jutjat del Vendrell i la Fiscalia Anticorrup­ció, inclou les sospites sobre la concessió de les obres del túnel entre els carrers Badajoz i Castillejo­s, i revela una seqüència d’avisos, reunions, adjudicaci­ó i donacions per valor de 115.000 euros a la Fundació CatDem, de CDC. Quatre dies abans que sortís l’anunci de la licitació, un directiu de la constructo­ra Copisa va enviar un watsap a un soci en què li deia: “Em diuen que estarem a Glòries”. I va ser així.

La primera referència seriosa a les irregulari­tats a les Glòries es troben en un atestat de la Guàrdia Civil inclòs en el sumari, i que va entrar al jutjat del Vendrell el 26 de maig del 2016. Com en altres casos, els agents descriuen una possible cadena maliciosa de concession­s d’obres públiques en què determinad­es empreses obtenen un tracte de favor i a canvi fan donacions en moments clau del procés administra­tiu a les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona, de CDC. Aquest document afecta Bimsa, l’empresa municipal que adjudica l’obra pública de Barcelona.

El fil que ha anat estirant la Guàrdia Civil per arribar des de Torredemba­rra a Barcelona es basa, fonamental­ment, en les agendes de Francesc Xavier Tauler, exdirectiu de Copisa, que es van trobar en els escorcolls del seu despatx i de casa seva el 21 d’octubre del 2015; dades creuades amb altres documents intervingu­ts, missatges telefònics i les agendes d’Andreu Viloca, tresorer de CDC i administra­dor de les fundacions del partit.

En aquest cas, l’anunci de la licitació del projecte dels túnels viaris de la plaça de les Glòries, entre els carrers Badajoz i Castillejo­s, es va publicar al Butlletí de la Unió Europea el 25 de novembre del 2014. Doncs bé, el dia 21, Tauler va rebre un SMS d’un polític que li deia: “Al desembre surten els lots de construcci­ó i Copisa està dins de les empreses”. Vint minuts després, Tauler li envia un watsap a un soci per expressar-li: “Em diuen que estarem a Glòries”.

En les jornades següents, els investigad­ors acrediten reunions i la creació d’un grup de Whatsapp entre els socis de l’UTE, que són Copisa, Comsa, Romero Garrido i Arno. També hi ha anotacions a l’agenda de Tauler, com la de l’1 de desembre del 2014: “Vendre l’UTE al més alt nivell. President”.

A partir de l’11 de desembre consten comunicaci­ons entre Tauler i Viloca. El 22 es constata un primer ingrés a CatDem per part de Copisa de 40.000 euros, que es repeteix el 15 de gener del 2015, aquesta vegada amb 25.000 euros. El 20 de gener, Tauler anota a la seva agenda “ens han donat 2 lots”, quan falten tres setmanes perquè s’obri l’oferta econòmica per al concurs. El 9 de febrer, torna a anotar “oferta econòmica OK”.

El 26 de febrer es va adjudicar la licitació del projecte, per valor de 60.107.646 euros. El contracte es va formalitza­r el 3 de març, es va publicar al BOE el 15 d’abril i el 15 de maig hi ha una altra donació de Copisa a CatDem per valor de 50.000 euros.

El 2 de febrer passat la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrup­ció van dur a terme més escorcolls referits a les concession­s de Bimsa. El que hi van trobar encara és secret de sumari.

NOTES A L’AGENDA Un directiu de Copisa va escriure que els donarien dos lots abans de la concessió

EL RASTRE DELS DINERS

Els investigad­ors constaten donacions a CDC per valor de 115.000 euros

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Panoràmica de les obres a la zona de Glòries amb la torre Agbar al fons
ANA JIMÉNEZ Panoràmica de les obres a la zona de Glòries amb la torre Agbar al fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain