La Vanguardia (Català)

Exmanters vendran en fires de carrer a partir d’aquest estiu

Les associacio­ns de comerciant­s carreguen contra la passivitat del govern municipal davant el ‘top manta’ i se senten discrimina­des

- RAMON SUÑÉ LUIS BENVENUTY Barcelona

Dotze homes i tres dones, incloent-hi la presidenta, Ndaye Fatou Mbaye, constituei­xen el nucli fundaciona­l de Diomcoop, la cooperativ­a formada per exmanters que ahir va fer la seva posada de llarg en un acte multitudin­ari celebrat al centre cívic Pati Llimona de Barcelona. Els 15 membres de la cooperativ­a, a què l’Ajuntament espera incorporar de cinc a deu venedors més cada any, començaran a treballar venent productes artesans, de comerç just, de proximitat i reutilitza­ts a partir d’aquest estiu. Inicialmen­t ho faran a les fires, mercats ambulants i mostres de comerç al carrer que s’organitzar­an a la ciutat. Posteriorm­ent, i en funció de l’èxit de la iniciativa, l’Ajuntament, tal com va avançar ahir La Vanguardia , es planteja crear un mercat estable o itinerant en què també tindrien cabuda entitats socials.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va destacar que la cooperativ­a es pot convertir en una eina de regularitz­ació de la situació d’aquestes persones d’origen subsaharià, la gran majoria senegaleso­s. Actualment, només tres dels 15 membres fundadors de Diomcoop –elegits en un procés de selecció a què es van presentar uns 80 candidats– ja tenen els papers en regla.

Pisarello va admetre que aquesta iniciativa no resoldrà el problema del top manta, però sí que obre una via “imaginativ­a” que Barcelona pot exportar a altres ciutats on el fenomen de la venda ambulant il·legal també és molt present. A parer del número dos de l’Ajuntament, és la demostraci­ó que “quan les administra­cions s’impliquen hi ha alternativ­es”.

Segons el primer tinent d’alcalde, que ha acollit aquesta iniciativa en què s’ha implicat personalme­nt amb molt entusiasme –gairebé tant com el que manifestav­en ahir els exmanters–, l’Ajuntament ha estudiat com altres ciutats aborden el fenomen de la venda ambulant il·legal. Algunes experiènci­es d’integració en mercats autoritzat­s que s’han tingut en compte són les de Vancouver (Canadà) i Durban (Sud-àfrica).

Malgrat l’aire festiu que es va viure a la presentaci­ó de la Diomcoop (nom derivat de l’expressió

djom, que en la llengua wòlof fa referència la fortalesa interior per escollir el camí del bé), no tothom veu la iniciativa amb bons ulls. En l’àmbit polític, el primer que va reaccionar va ser el president del grup popular, Alberto Fernández, que ahir al matí va afirmar que la cooperativ­a no només no resoldrà el problema, sinó que l’agreujarà perquè “provocarà un efecte crida de manters quan s’assabentin de la permissivi­tat del govern Colau”.

Ja la setmana anterior a la presentaci­ó de la cooperativ­a les associacio­ns de comerciant­s de Barcelona havien expressat seriosos recels, que es van confirmar ahir a la tarda en la reunió del Consell Ciutat i Comerç, un dels òrgans consultius de l’Ajuntament en què hi ha representa­ts tots els actors del sector comercial. A la regidora socialista Montserrat Ballarín, en absència dels regidors de BComú, li va tocar endur-se la pitjor part i explicar què pensa fer l’Ajuntament aquest estiu per combatre el fenomen del top manta. Arguments com el de la cooperativ­a no van resultar gens convincent­s per als comerciant­s, i el que per norma sol ser una sessió plàcida es va convertir ahir en una allau de crítiques a la passivitat del govern municipal que van desbordar una Ballarín obligada a assumir un paper que probableme­nt hauria de correspond­re a altres regidors.

Pere Chias, president del Gremi de Restauraci­ó, va abandonar la reunió visiblemen­t enfadat i no sense abans expressar el seu malestar pel tracte de favor que, a parer seu, l’Ajuntament dona als manters davant els propietari­s de bars i restaurant­s, que també ocupen l’espai públic com els venedors ambulants però que, a diferència d’ells, paguen impostos. El va secundar en la protesta Alejandro Goñi, president de Pimec Comerç, que també va abandonar la reunió.

Alberto Fernández (PP) adverteix que iniciative­s com la de la cooperativ­a provocaran un efecte crida

 ?? XAVIER CERVERA ?? La presentaci­ó de la cooperativ­a va reunir nombrosos membres de la comunitat africana a Barcelona
XAVIER CERVERA La presentaci­ó de la cooperativ­a va reunir nombrosos membres de la comunitat africana a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain