La Vanguardia (Català)

Els antics jutjats de Barcelona seran enderrocat­s a l’abril

- TONI MUÑOZ Barcelona

La Generalita­t tirarà a terra l’edifici dels antics jutjats de Barcelona al mes d’abril. Ho van confirmar fonts del Departamen­t de Justícia després que l’Ajuntament de Barcelona es comprometé­s a concedir la llicència per enderrocar l’edifici els pròxims quinze dies, un anunci que va fer la regidora Janet Sanz a l’última comissió d’Urbanisme, aquesta setmana.

L’edifici va acollir els jutjats d’instrucció de Barcelona fins al 2009, quan l’activitat judicial es va traslladar a la Ciutat de la Justícia. Des d’aleshores, l’immoble està tapiat i abandonat. La primera petició del Govern per enderrocar-lo va ser el maig de l’any passat, en vista del delicat estat en què estava l’estructura i que podia comportar riscos greus, però l’Ajuntament va exigir garanties per concedir la llicència. Durant mesos les dues administra­cions van negociar un acord. Al setembre el Departamen­t de Justícia ja tenia el projecte de demolició adjudicat i esperava que l’Ajuntament li concedís el permís, un tràmit que finalment es desencalla­rà en 15 dies. El termini estimat per a l’enderroc serà de vuit mesos. Al solar resultant hi havia projectada la construcci­ó de la nova Audiència de Barcelona, que ara és a l’interior del Palau de Justícia, a l’altre costat del passeig de Sant Joan, però la falta de pressupost per a unes noves dependènci­es judicials obligarà el Govern a cedir l’espai provisiona­lment a l’Ajuntament perquè el destini a usos veïnals. De fet, Janet Sanz va revelar que l’equip municipal manté obertes converses amb els veïns per determinar a quina activitat es destina el solar.

Amb la demolició es posarà punt final a un edifici que durant quatre dècades va acollir els jutjats d’instrucció i que els últims anys ha estat un niu de problemes. El principal és el de la falta de seguretat, ja que l’estructura no compleix les garanties necessàrie­s per mantenir-se. A la situació de deterioram­ent i abandoname­nt s’afegeixen els nombrosos intents d’ocupació, que han obligat les forces de seguretat a actuar per evitar que els ocupants correguess­in riscos més grans si es refugiaven en aquell lloc. Un altre perill de menys envergadur­a però que demostra el mal estat de la instal·lació és que en episodis de vent els vidres de les finestres van aparèixer escampats pel carrer, cosa que va posar en perill els transeünts.

L’edifici es va convertir en un autèntic maldecap per als últims governs, i, malgrat que la decisió de tirar-lo a terra ja estava presa, en plena crisi ningú no es va atrevir a prémer el botó vermell per enderrocar-lo. El 2006 la Conselleri­a de Justícia ja va dissenyar i va adjudicar la futura Audiència de Barcelona al solar dels antics jutjats. L’aleshores conseller de Justícia del tripartit Josep Maria Vallès va anunciar la demolició i va predir la construcci­ó de les noves dependènci­es judicials per al 2008. El projecte es va posposar fins a arribar a la situació actual. Des d’aleshores l’edifici dels antics jutjats està tapiat amb una tela de color verd.

Tenint en compte l’aspecte actual, res no fa pensar que va ser un lloc emblemàtic de la història de Barcelona. S’hi va aixecar el Palau de les Belles Arts, un pavelló des d’on la reina regent Maria Cristina d’Àustria va inaugurar l’Exposició Universal del 1888. Era un edifici de ferro forjat que va haver de ser desmantell­at el 1943 precisamen­t per aprofitar aquell ferro.

La demolició durarà vuit mesos, i després la ciutat podrà destinar el solar a usos veïnals

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’antiga seu judicial tapiada en una imatge d’ahir
XAVIER CERVERA L’antiga seu judicial tapiada en una imatge d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain