La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Núm 9678 Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cobreixo amb una xarxa de pescador. Que provoca qualsevol cosa, però sobretot una que diuen que comporta tones de mala sort. 2 Trompeta recta i molt llarga. Ormeig que serveix per a hissar o arriar vergues i veles. Est.

3 Tractament de restes humanes post mortem. Ordis germinats artificial­ment i assecats, que es fan servir en la fabricació de cervesa. 4 Sí provençal, però poc. Tenia una certa influència. En un cert sentit, prega.

5 Al final, de tant imitar-la, gairebé la claveu. Sempres escalfa per sobre del que fa. Bandejat de l’ortografia que fem anar els homes. 6 Acaba com comença. Pal de bandera a subhasta. Abans acabaven tots als llatzerets.

7 Tribunal Constituci­onal Constituci­onal. Que apel·la directamne­t als sentits. Coure a Cuba. 8 Salaris. Art que comença a ser rudimentar­i. Vedell. Nitrogen septentrio­nal. 9 Alimentàve­m, peixàvem. Començamen­t monovocàli­c. 10 Habità. Tres que els reflex no ens tapa. Així començaven totes les inscripcio­ns fetes en escriptura

cúfica. 11 Dia sense albada. Dels ossos, ja sense diacrític. Residència per a gent necessitad­a. 12 Tramar un pla secret per robar tot l’ordi. Domicili de certes entitats socials. Tonalitat. 13 Nimfes dels boscos, segons els grecs animc. La seva feina és similar a la del cronista. 14 Viatgessis. Tresor de col·leccionist­a.

VERTICALS 1 Enganxats amb cola. Ratlla un teixit, tal vegada d’una hostessa de vol. 2 Fa gol tot llegint un diari madrileny. Calcaran allò que tu facis. 3 Fem equilibris­mes. Buides buides. Depèn de quines tres triïs, l’encertaràs. 4 Estimades. Sèquies, segons on i segons per a qui. 5 Ignorants del ramat. Ocells dels columbifor­mes, sense cap relació amb les ovelles de raça merina. 6 Escaire. Còpia secreta d’un correu electrònic. Vistes zenitals magnificen­ts d’un paisatge. Sol precedir totes les condicions.

7 Sentis una profunda aversió. Quasi nues. Principi d’icterícia. Meridió.

8 Espais vagament circulars. Dirigir un ramat de bona mena. 9 No és pas una mera cimera. Ili. Ens. 10 Afecció respiratòr­ia intermiten­t. Digereix. Extremitat d’àguila. 11 Ho fa servir a la manera dels nord-americans. Complement­in una cortina amb un petit ornament. Ferir un falcó perquè no pugui tornar a aixecar el vol.

12 Canelobre amb molts braços que penja del sostre. Petits. Infusió de les cinc. 13 As. Caminar amb afany d’una activitat cultural a una altra. De bon coure, i de pressa! 14 En van sortir il·lesos i després van perdre el cap. Planta que només té una flor.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain