La Vanguardia (Català)

Primer any sense cap carrera en obert de MotoGP

El Mundial es veurà en directe a Movistar+, Vodafone i Opensport

- FRANCESC PUIG Barcelona

Un pas més cap a l’emissió en exclusiva dels campionats esportius més importants en canals de pagament. Aquest cap de setmana comencen les dues principals competicio­ns de motor del planeta, i per primera vegada en moltes dècades a Espanya no es retransmet­rà en obert per televisió cap prova del Mundial de Motociclis­me, mentre que de la fórmula 1 només hi haurà una excepció: el Gran Premi d’Espanya.

Qui vulgui veure els dos campionats en la seva totalitat haurà de ser subscripto­r de Movistar+ o de Vodafone i abonar-se al paquet Motor, que inclou les dues competicio­ns i que costarà deu euros mensuals a les dues companyies. Una tercera opció és la plataforma per internet Opensport, que oferirà el campionat de motociclis­me (però no el de fórmula 1) per 9,99 euros mensuals amb un primer mes gratuït per als clients nous.

Aquesta és la quarta temporada consecutiv­a que Movistar+ ofereix el campionat de MotoGP i la primera de Vodafone, que aquest any compartirà la mateixa retransmis­sió que Movistar+ als seus canals de MotoGP i F1 per l’elecció d’aquestes cadenes dins de l’obligació imposada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) a la plataforma de Telefónica de compartir el 50% dels canals premium després de la compra de Digital+.

Tot i que fa unes quantes setmanes es va precisar des de Movistar+ que hi havia opcions que es retransmet­és “una cursa” en obert, al final s’emetrà tot el campionat de motociclis­me en la modalitat de pagament. De moment, ni tan sols els resums de les proves no han estat adquirits per cap televisió generalist­a malgrat que han estat posats al mercat. Des que el 2014 Movistar+ va aconseguir els drets de MotoGP, el nombre de curses retransmes­es per Telecinco, la cadena que les oferia en directe i en obert des del 2008, va anar disminuint gradualmen­t: des de les nou la primera temporada compartida amb el pagament fins a les quatre disputades a Espanya l’any passat.

Fonts de Movistar+ asseguren que no hi ha cap obligació de garantir la transmissi­ó d’algunes proves fora del pagament en al·lusió al catàleg d’esdevenime­nts que s’han d’emetre en obert. Les mateixes fonts assenyalen que “la llei general de la Comunicaci­ó Audiovisua­l 7/2010 (LGCA) preveu a l’article 20 que el Consell Estatal de Mitjans Audiovisua­ls elaborarà un catàleg biennal amb els esdevenime­nts esportius d’interès general que s’hagin d’emetre en obert a Espanya” i que en aquest article es recollia “una llista de referència per elaborar el catàleg, que incloïa, entre altres esdevenime­nts, els grans premis de motociclis­me celebrats a Espanya”.

Tot i això, el Consell Estatal de Mitjans Audiovisua­ls no es va arribar a crear mai, i la seva funció d’aprovar aquest catàleg ha estat assumida pel Ministeri de Presidènci­a. Des de l’aprovació de l’LGCA no s’ha impulsat cap catàleg d’esdevenime­nts esportius d’interès general i, des d’aleshores, s’aplica una disposició transitòri­a que preveu que, en tant que no s’aprovi el catàleg, només s’haurà d’emetre en directe i en obert un partit per jornada de la Lliga Santander, les semifinals i la final de la Copa del Rei de futbol, de manera que competicio­ns com el mundial de motociclis­me queden fora d’aquesta obligació.

 ??  ?? El campió Marc Márquez
El campió Marc Márquez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain