La Vanguardia (Català)

Munté o ‘The Economist’

- Francesc Bracero

Quan la portaveu del Govern, Neus Munté, assegura que el Govern no ha tingut res a veure amb el nomenament de Vicent Sanchis com a director de Televisió de Catalunya (TVC), és difícil no recordar que va ser aquesta mateixa expressió vàcua la que va fer servir per afirmar al seu dia que no hi havia hagut cap reunió entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont. Com La Vanguardia va demostrar uns dies més tard, hi va haver trobada. Si no va poder donar la informació veraç una vegada, com sabem que no passarà més vegades?

En qualsevol país amb una democràcia de qualitat, el que va passar amb la reunió RajoyPuigd­emont hauria tingut conseqüènc­ies polítiques per a la portaveu del Govern. Quan se li furta la veritat a un periodista, l’engany no va dirigit a l’informador, sinó al públic: aquell poble que alguns diuen que respecten molt. Un comportame­nt democràtic íntegre és incompatib­le amb la manera com l’anterior director de TVC, Jaume Peral, va ser “dimitit” just després d’emetre’s el judici del cas Palau.

En una Catalunya on alguns polítics cada dia manifesten apel·lacions a saltar-se les lleis com una cosa banal, el fet que la portaveu no aporti la informació que se li requereix sembla que no té importànci­a. En el pecat porta la penitència. La credibilit­at de cadascú és la que es llaura amb les seves obres. Pot repetir tant la cantarella com vulgui, que, com va respondre un dia el savi i entranyabl­e Bobby Robson a un periodista en el Camp Nou, “no convertirà­s una mentida en realitat encara que la repeteixis mil vegades”.

Un dels principals referents de la qualitat de les democràcie­s del món és l’índex que elabora la unitat d’intel·ligència del setmanari The Economist des del 1946. Els seus especialis­tes analitzen cada any multitud de factors per crear el seu rànquing. Aquesta publicació assegura en la seva última edició que ara mateix al món només hi ha 19 democràcie­s plenes. Una d’elles és Espanya, a la posició 17 d’una classifica­ció que encapçala Noruega, i només un lloc més endarrere del Regne Unit (16). La democràcia espanyola supera, entre d’altres, les del Japó, els Estats Units, Itàlia o França. Això és informació. El que fa Munté és una altra cosa que recorda la definició que Groucho Marx va fer de la política: “És l’art de buscar problemes, trobar-los, fer un diagnòstic fals i després aplicar els remeis equivocats”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain