La Vanguardia (Català)

El Grec de Casadesús farà una volta al món en cinc anys

El primer festival del nou director té Grècia com a estrella

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Una volta al món en cinc anys. Amb cinc escales. Un viatge cap a l’Est, cap al lloc on neix el sol, que començarà a Grècia, passarà per Singapur i el món asiàtic, continuarà per Melbourne i Nova York, recalarà a Llatinoamè­rica i acabarà al Brasil i l’Àfrica. És la proposta de Francesc Casadesús per als pròxims anys del Grec. Ahir l’home que durant una dècada ha estat responsabl­e del Mercat de les Flors, un centre de dansa que, a còpia d’imaginació i de teixir una gran xarxa de complicita­ts, ha convertit en una institució de referència malgrat les enormes retallades de què ha estat víctima va presentar el seu projecte com a nou director del Grec.

És un projecte en què la paraula teixir continua sent fonamental i en què, com a idea per singularit­zar-lo i aconseguir una identitat internacio­nal, Casadesús proposa no treballar el festival any a any, sinó en un projecte que ofereixi una volta al món durant un lustre. Cada edició es dedicarà a una ciutat i a una àrea geogràfica diferent del món. Per fer-ho, el Grec establirà una relació especial amb un festival de la ciutat en qüestió i tindrà com a eix una temàtica relacionad­a que importarà el ciutadà. El primer viatge del nou Grec serà a Atenes, on, diu Casadesús, “ara hi ha una creativita­t fantàstica, potser perquè els artistes d’allà estan responent al que està passant al carrer”. La relació amb Atenes serà “amb un dels centres culturals més importants de la Mediterràn­ia, el Centre Cultural Onassis, i amb el festival d’Atenes i Epidaure”. És una tria molt simbòlica perquè l’amfiteatre Grec és una còpia del d’Epidaure”. El festival tindrà com a eixos la Mediterràn­ia, el viatge, les migracions i el comerç. Hi haurà coproducci­ons amb Atenes i Barcelona convidarà creadors grecs. I l’any següent aniran a Grècia creadors catalans.

El 2018 l’acord serà amb el potent festival de Singapur, i els eixos temàtics seran la globalitza­ció i la democràcia. El 2019 amb dues àrees anglosaxon­es, Melbourne i Nova York, es parlarà de cultures dominants i lideratge. I el 2020 amb Llatinoamè­rica s’abordarà la nostra part més espiritual, les emocions i la màgia. El viatge s’hauria d’acabar al Brasil i l’Àfrica parlant de comunitat, identitat i postcoloni­alisme.

Les línies mestres de la programaci­ó de Casadesús seran quatre, i ja té exemples per al pròxim Grec: convertir-lo en una celebració plena de propostes extraordin­àries que creïn impacte i deixin empremta; donar suport al talent local, seguir-lo en el temps i ajudar-lo a internacio­nalitzar-se, com amb la nova obra de Pau Miró, Un tret al cap, que protagonit­zarà Emma Vilarasau a la sala Beckett; provocar i estimular iniciative­s interessan­ts, com la trobada entre Santiago Auserón i la Banda Municipal de Barcelona, i ser capaç d’atreure nous públics, especialme­nt el jove, per al qual hi haurà teatre comunitari i la recuperaci­ó de l’obra Brundibár, que dirigirà la companyia Els Pirates, els integrants de la qual la van protagonit­zar el 1998, quan eren nens.

Per tot plegat, segons el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni, aquest primer any hi haurà un pressupost una mica més alt que el 2016, 3,2 milions –250.000 euros més–, molt lluny de l’inici de la crisi, quan el Grec disposava de 4,4 milions. El festival d’arts escèniques de referència a Europa, el d’Avinyó, té 12,6 milions de pressupost aquest any.

El Grec viatjarà els pròxims anys cap al sol, començant per Atenes i continuant per Singapur i Nova York

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Francesc Casadesús escoltant ahir Jaume Collboni
LLIBERT TEIXIDÓ Francesc Casadesús escoltant ahir Jaume Collboni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain