La Vanguardia (Català)

Nadons a bord

La graella d’F-1 es rejoveneix i la mitjana baixa a 26,6 anys

-

Dinou anys i 12 dies separen l’avi iel nen de la graella del 2017, el finlandès Kimi Räikkönen (37) i el canadenc Lance Stroll (18), els dos extrems d’una F-1 cada vegada més jove que persegueix incessantm­ent precoces noves estrelles, seguint les passes de Red Bull amb el fenomen Max Verstappen (19). En aquest curs, la plantilla de pilots ha reduït notablemen­t la mitjana d’edat, dels 28,5 del 2016 als 26,6, per l’efecte combinat de l’arribada de saba nova –Lance Stroll (18), Stoffel Vandoorne (24)– i la jubilació de dos il·lustres veterans –Jenson Button (37) i Nico Rosberg (32)–.

Per tractar-se de la temporada en què l’F-1 canvia més, amb els nous bòlids (més adherència aerodinàmi­ca, més ràpids en els revolts, més durs físicament, més desgast), la graella és de les més tendres i amb menys bagatge dels darrers anys. Tan sols tres pilots actuals van conduir els cotxes de motor V10, 3.000 cc i més de 900 CV de l’última era musculosa, el 2005: Fernando Alonso, Felipe Massa i Räikkönen, el trio de veterans, 107 anys entre tots tres. En contraposi­ció, 8 dels 20 pilots són menors de 25.

Els casos paradigmàt­ics són Verstappen, el nen prodigi holandès, i Lance Stroll, el debutant de l’any, i el més jove. Max (30/IX/1997), malgrat els 19 anyets, i tot i que només fa dues temporades que és a l’F-1 (va ser el debutant més jove de la història, amb 17 anys i 5 mesos, el 2015), ja és considerat un dels pesos pesants del gran circ, gràcies a les brutals actuacions del curs passat: una victòria, a Montmeló, 7 podis, una millor volta, els seus duels agressius amb Kimi, Rosberg o Vettel... Per les seves aptituds, per l’ambició que té i amb el Red Bull a les seves mans, Verstappen és un dels aspirants al títol. Si ho aconseguís desbancari­a per tres anys Sebastian Vettel com el més jove campió de la història (23 anys el 2010)...

No compta per a tant Lance Stroll (29/X/1998), fill d’una família multimilio­nària de Montreal (el pare, Laurence Stroll, és un dels 800 homes més rics del món, segons Forbes). El noi s’estrena al volant del Williams FW40 només un any després d’arribar a l’escuderia de Grove com a provador –procedent de Ferrari–, i amb només tres cursos d’experiènci­a en monoplaces (a l’F-4 italiana i l’F-3 Europea, de la qual va ser campió).

Durant la pretempora­da, Lance ha pagat l’aprenentat­ge de la inexperièn­cia. Va tenir tres accidents en els dos primers dies de tests a Montmeló, per sortides de pista i virolles. “En Lance ha d’aprendre i comprendre el cotxe. Ha de fer més quilòmetre­s. Intento que aprengui com més aviat millor”, el disculpava Massa (35), que va tornar com aquell qui diu de la jubilació quan el va requerir Williams per ocupar el volant que va deixar vacant Valtteri Bottas.

Aquesta F-1 del 2107 ha accelerat el procés de renovació de cares. Del curs 2011, fa sis anys, només continuen 5 dels 24 pilots que hi havia (Alonso, Massa, Hamilton, Vettel i Pérez). I han caigut noms eterns com Bernie Ecclestone o Ron Dennis.

 ?? FRANCISCO SECO / AP ?? Lance Stroll (esquerra) se saluda amb Felipe Massa, la parella més dispar (18 i 35 anys) de la graella
FRANCISCO SECO / AP Lance Stroll (esquerra) se saluda amb Felipe Massa, la parella més dispar (18 i 35 anys) de la graella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain