La Vanguardia (Català)

La meitat de treballado­rs del comerç, mileuriste­s

El sector català paga un 35% menys que el salari mitjà

- Barcelona

La meitat dels treballado­rs del comerç minorista català amb prou feines superen els 12.000 euros bruts a l’any de retribució, segons un estudi elaborat per l’Observator­i del Treball i Model Productiu amb dades del 2015. L’estudi comptabili­tza que el sector del comerç minorista compta a Catalunya amb 235.742 afiliats al règim general de la Seguretat Social, xifra que suposa un 9,4% del conjunt de l’economia.

El salari brut anual mitjà del sector comercial català és de 15.575,84 euros, cosa que suposa un 35% menys que el salari mitjà del conjunt del mercat laboral, que supera els 24.000 euros. La distribuci­ó dels salaris mitjans permet observar com, el 2015, la meitat dels treballado­rs del sector retail van obtenir remuneraci­ons inferiors als 13.500 euros bruts anuals i per a la gran majoria –80% del total– van ser inferiors als 19.500 euros anuals. Només en un 5% dels casos el sou ha estat superior a 30.000 euros anuals.

Segons l’estudi, la presència femenina és majoritàri­a al sector, amb un 66,1% de les afiliacion­s, i superior al del conjunt català, on les dones represente­n el 49,8% de les afiliacion­s a la Seguretat Social.

“Si volem un sector potent, un dels elements que cal millorar és la retribució”, va assenyalar Joan Aregio, secretari d’Empresa i Competitiv­itat, després de la presentaci­ó de les dades. A més, va assenyalar que el comerç “és un sector clarament feminitzat, amb molta gent jove i on es detecta una àmplia bretxa salarial”.

La bretxa salarial al sector comercial s’amplia en els càrrecs més ben remunerats. D’aquesta manera, en els càrrecs d’alta direcció el salari

“Si volem un sector potent, cal millorar la retribució”, diu Joan Aregio

mitjà dels homes és de 49.664 euros anuals, molt per sobre dels 31.740 que cobren les dones del mateix nivell. En els càrrecs intermedis, els homes cobren de mitjana 47.356 euros anuals mentre que les dones reben una remuneraci­ó gairebé 10.000 euros menor.

Per àrees d’activitat, el que registra nivells salarials més baixos és el de l’alimentaci­ó, que suposa el 17% dels afiliats del sector a Catalunya, amb una mitjana d’11.979 euros bruts anuals. A l’altre extrem, els treballado­rs de gasolinere­s cobren més de 20.000 euros anuals de mitjana, i els d’equips de tecnologia reben una remuneraci­ó mitjana de 18.400 euros a l’any.

L’estudi revela que el 78% dels contractes del sector comercial són indefinits, encara que d’aquests només el 55% són a temps complet. Els empleats contractat­s indefinida­ment cobren salaris de 18.000 euros anuals de mitjana, mentre que els temporals reben una retribució d’11.200 euros a l’any.

Per nacionalit­ats, els ciutadans de la Unió Europea són els que reben retribucio­ns més altes (19.130 euros), per sobre dels ciutadans espanyols (16.000 euros) i de la resta d’Europa (13.939 euros).

 ?? PEDRO CATENA ?? El sector de l’alimentaci­ó registra els salaris més baixos
PEDRO CATENA El sector de l’alimentaci­ó registra els salaris més baixos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain