La Vanguardia (Català)

Les negociacio­ns de l’estiba es tornen a encallar

Sindicats i patronal s’allunyen i el Govern central no avança

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

El conflicte de l’estiba sembla que hagi entrat en un bucle. Patronal, sindicats i Govern no es posen d’acord. Els dos primers es van reunir ahir i van manifestar les seves discrepànc­ies, que s’estan accentuant quan fa poques setmanes semblava que estaven a prop d’un acord. Malgrat això, es van citar per veure’s de nou la setmana que ve. En paral·lel, el Govern, que apressa a un pacte que permeti reformar el sistema de contractac­ió del personal i, així, complir la sentència europea que obliga a liberalitz­ar-la, no ha aconseguit suports a la seva última proposta que, entre altres mesures, possibilit­a prejubilar-se als 50 anys amb el 70% del salari. La continuïta­t de l’ocupació, mitjançant la subrogació dels treballado­rs, les condicions d’accés a les prejubilac­ions i els salaris futurs són els tres grans esculls.

En la trobada d’ahir, la patronal Anesco va presentar una nova proposta. El seu director gerent, Pedro García, va destacar que defensa que “les empreses han de gestionar la direcció i organitzac­ió efectiva de les feines”. Entre les mesures proposades hi ha la disponibil­itat plena dels estibadors, una flexibilit­at més gran dels horaris i una reducció del 30% del cost d’operacions que podria suposar en alguns casos una retallada equivalent dels salaris.

El líder del sindicat majoritari CETM, Antolín Goya, va lamentar que els plantejame­nts dels empresaris no garanteixe­n “ni un lloc de treball”. Aquest aspecte és així mateix clau per aconseguir un acord global amb el Govern ja que aquest no està disposat a donar a la subrogació dels treballado­rs rang de llei, com demanen els representa­nts sindicals. Per Goya, l’Executiu –representa­t en les negociacio­ns pels ministeris de Foment i d’Ocupació– “està posant sobre la taula una oportunita­t d’or” per a les empreses per retallar plantilles segons la seva voluntat.

Els sindicats, que dimarts van oferir un 6% del seu salari per reconverti­r el sector, van difondre ahir una carta de la presidenta de la comissió de Transport del Parlament Europeu, Karima Delli, dels Verdes-Aliança Lliure Europea, en la qual demana al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que es garanteixi la subrogació dels estibadors “en la nova legislació” i que es “respectin completame­nt les condicions laborals i socials i la continuïta­t de l’ocupació”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Càrrega de contenidor­s
ÀLEX GARCIA Càrrega de contenidor­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain