La Vanguardia (Català)

Comsa retalla un 18% els ingressos per desinversi­ons

El grup s’està concentran­t en infraestru­ctures i enginyeria

- Barcelona

El procés de reducció de perímetre de Comsa Corporació­n, ja sigui mitjançant la venda d’actius considerat­s no estratègic­s o amb l’entrada de socis, continua, segons els plans acordats amb els bancs que a finals de l’any passat van refinançar 719 milions de deute (Santander, CaixaBank, Bankia, Banc Sabadell, BBVA, Banco Popular, Bankinter i Unicaja). Així, el grup propietat de les famílies Miarnau i Sumarroca va tancar el 2016 amb uns ingressos de 1.027 milions, un 18,8% menys que en l’exercici anterior. Aquesta contracció es deu, principalm­ent, a les desinversi­ons en dues companyies: Aritex, dedicada a l’automatitz­ació de la indústria aeronàutic­a i d’automoció, que va vendre al consorci xinès Avic, i CLD, de recollida de residus i neteja urbana, adquirida pel lleidatà Sorigué.

L’estratègia de Comsa passa per concentrar-se en les activitats d’infraestru­ctures i enginyeria, que l’any passat van representa­r el 89% del seu negoci –914 milions– donant un nou impuls a les vendes en internacio­nals, que van suposar el 49% dels ingressos –508 milions–, un percentatg­e que es preveu mantenir i fins i tot millorar. Segons la memòria del 2016, per al 2017 s’han previst ingressos totals per valor de 1.181 milions, un 15% més, dels quals 627 milions, un 23% més, s’espera que procedeixi­n de l’estranger. Els mercats prioritari­s són Europa i Amèrica Llatina. El 31 de desembre passat, el grup comptava amb una plantilla de 7.676 persones (3.964 a Espanya i 3.712 en altres països).

El president de Comsa Corporació­n,

La facturació va baixar el 2016 a 1.027 milions a causa principalm­ent de les vendes d’Aritex i de CLD

Jorge Miarnau, va assenyalar ahir en un comunicat la “centenària experiènci­a en l’àmbit ferroviari” i l’“especialit­zació en obra civil i enginyeria” com a “claus” perquè el grup sigui un “referent als mercats internacio­nals”.

La divisió d’infraestru­ctures va ingressar l’any passat 672 milions; la industrial, 164 milions; la de serveis, 78 milions; la de concession­s, 23 milions; la de transport ferroviari de mercaderie­s, 35 milions; la de medi ambient, 23 milions; i la d’energies renovables, 16 milions, la mateixa quantitat que la de tecnologia.

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Jorge Miarnau, president de Comsa Corporació­n, a la seu del grup
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Jorge Miarnau, president de Comsa Corporació­n, a la seu del grup

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain