La Vanguardia (Català)

“Recerca i innovació docent: les claus de l’educació università­ria del segle XXI”

-

IQS és un dels pocs centres universita­ris que forma profession­als polivalent­s amb una forta formació cientifico­tècnica i amb competènci­es en gestió empresaria­l. L’existència de les seves dues facultats, una d’àmbit cientifico­tecnològic i una altra de l’àrea del management, li permet oferir programes universita­ris únics de dobles graus i de dobles màsters orientats a formar perfils multidisci­plinaris, entre la ciència, la tecnologia i la gestió.

Com a institució fundadora de la Universita­t Ramon Llull i centre universita­ri vinculat a la Companyia de Jesús, el model educatiu d’IQS es basa, d’una banda, en l’aposta per l’excel·lència –amb l’aportació de coneixemen­ts i experiènci­es pràctiques que assegurin l’eficiència del futur exercici profession­al– i, per una altra, en un estímul permanent dels valors personals dels alumnes, que garanteixi­n la formació de persones íntegres sensibles als problemes de la societat actual.

Quines són les principals novetats que planteja IQS de cara al curs vinent?

Qualsevol institució ha de moure’s sempre en un balanç correcte entre consolidar allò existent i, alhora, introduir novetats que s’adaptin a les noves tendències. Aquesta ha estat l’estratègia d’IQS en els últims temps. Les sinergies entre IQS School of Engineerin­g i IQS School of Management permeten als estudiants realitzar de forma simultània dues titulacion­s de grau o de màster completant la base científica i tècnica dels estudis amb una formació de gestió empresaria­l que els capacita per desenvolup­ar funcions directives. Entre les novetats en els programes de grau destaca la primera promoció de Biotecnolo­gia, que es graduarà aquest curs acadèmic, i el Grau en Farmàcia, que es troba ja en el tercer any d’implementa­ció. De cara a les novetats del curs vinent oferirem un nou Grau en Marketing Internacio­nal d’acord amb les necessitat­s dels futurs profession­als del marketing i la comunicaci­ó empresaria­l. Aquest nou grau permetrà a l’estudiant obtenir una doble titulació amb universita­ts europees de reconeixem­ent internacio­nal i realitzar pràctiques profession­als a l’estranger.

Pot afirmar-se que una de les claus de l’èxit d’IQS és l’aposta per la innovació i per la recerca?

Des de la seva fundació, el 1905, IQS es planteja que la formació científica ha de ser eminentmen­t pràctica i experiment­al. El nostre centre ha estat sempre en permanent contacte amb el món industrial, perquè els seus titulats siguin realment capaços de donar resposta a les necessitat­s de les empreses i per poder desenvolup­ar i innovar tant en productes com en processos industrial­s. Però no només això: intentem crear profession­als capaços d’emprendre nous projectes en un món on els avenços tecnològic­s van a una velocitat mai vista. A aquests elements, cal afegir, amb una elevada importànci­a, el desenvolup­ament de la vocació investigad­ora en els nostres alumnes, canalitzad­a a través dels grups de recerca, de reconegut prestigi, existents al centre.

Entrant en un terreny més vinculat a la docència, en què es basa la metodologi­a docent d’IQS?

En una pràctica experiment­al intensiva individual de cada estudiant, amb una dedicació temporal més gran que la de la resta de centres universita­ris espanyols i, fins i tot, europeus. Els estudiants dediquen el 50% del temps presencial a la realitzaci­ó de pràctiques. IQS disposa d’unes instal·lacions i equipament­s de primer nivell al servei d’estudiants i investigad­ors. A més, l’estudiant disposa de múltiples llicències d’ús de les aplicacion­s informàtiq­ues utilitzade­s pels departamen­ts tècnics de les empreses i centres tecnològic­s que fan servir durant els seus estudis. Aquesta metodologi­a els prepara per a l’excel·lència profession­al, impulsa la seva autonomia i la seva responsabi­litat i desenvolup­a el creixement personal i l’aplicació pràctica dels coneixemen­ts, la vocació investigad­ora i l’aptitud per a l’autoaprene­ntatge permanent, un requisit indispensa­ble per desenvolup­ar-se en una societat amb una tecnologia tan canviant.

Com explicar l’alt percentatg­e d’alumnes IQS que troben feina ràpidament després de finalitzar els seus estudis?

Els nostres estudis contemplen la realitzaci­ó de pràctiques obligatòri­es en empreses i estades de recerca en universita­ts estrangere­s amb què mantenim convenis. Aquestes experiènci­es afegeixen un alt valor al currículum dels nostres graduats. Els estudiants tenen al seu servei el departamen­t de Carreres Profession­als d’IQS, que realitza activitats per facilitar la seva inserció laboral. Però la principal garantia radica, sens dubte, en la qualitat i el rigor de la formació que impartim, i que els ocupadors reconeixen any rere any en els nostres titulats. Entre altres aspectes, subratllen la facilitat amb què els titulats IQS responen als seus objectius i la seva ràpida adaptació al món empresaria­l.

Quines estratègie­s segueix IQS per garantir l’accés al major nombre de candidats independen­tment de la seva situació familiar?

Aquest és un aspecte central en l’estratègia d’IQS. El nostre lema “Persona, Ciència, Empresa” posa la paraula “Persona” en primera posició. Si en l’aspecte docent tenim com a referència formar persones amb valors sòlids que acompanyin uns coneixemen­ts sòlids, ha de ser també un objectiu facilitar l’accés a aquesta formació de qualitat a qualsevol alumne, sigui quina sigui la seva situació personal. Aquest és un aspecte en què sempre queda camí per recórrer, però en el qual estem focalitzan­t molts esforços. Vull destacar, sobre aquest tema, que en l’últim any acadèmic, s’han destinat més d’1.200.000 euros en beques. Bona part dels recursos destinats, i que contribuei­xen a l’augment de la dotació d’ajudes, han estat aportats per diverses empreses i institucio­ns a través de la Fundació Empreses IQS.

Algun consell per als estudiants que s’incorporen a la universita­t el curs vinent?

En primer lloc, que triïn l’àrea acadèmica cap a la qual se sentin més atrets i, una vegada fet això, que dissenyin un itinerari formatiu propi que els proporcion­i els coneixemen­ts i habilitats suficients i, alhora, els diferenciï per assegurar la seva ocupabilit­at. Aconsellar-los també que siguin capaços de combinar la passió amb la perseveran­ça, ja que el seu procés formatiu serà intens i, alhora, llarg, i molt probableme­nt no es limitarà a la realitzaci­ó d’un grau o un doble grau, sinó que s’ampliarà amb la realitzaci­ó d’un màster o, si s’escau, amb l’obtenció d’un doctorat com a millors alternativ­es per garantir una formació sòlida i apropiada.

 ??  ?? Dr. Pere Regull, director general d’IQS.
Dr. Pere Regull, director general d’IQS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain