La Vanguardia (Català)

“IQS Tech Factory és l’únic centre d’emprenedor­ia industrial al nostre país”

-

El 2015 naixia IQS Tech Factory, el centre d’emprenedor­ia d’IQS, com una aposta ferma per continuar promovent l’activitat emprenedor­a i la innovació de base cientifico­tècnica. Dos anys després de la seva creació, el centre treballa per portar tecnologie­s disruptive­s al mercat i ofereix assessoram­ent a 20 startups, que han generat més de 110 llocs de treball i han mobilitzat 12,4 milions d’euros. Parlem de la seva evolució i del seu enfocament industrial com a valor diferencia­l amb Oriol Pascual, director d’IQS Tech Factory.

Quina és la missió d’un centre d’emprenedor­ia com IQS Tech Factory?

IQS Tech Factory va néixer amb l’objectiu de contribuir a l’economia industrial, transforma­nt tecnologie­s disruptive­s en oportunita­ts de negoci. En aquest sentit, promovem i donem suport a nous projectes empresaria­ls de base cientifico­tècnica.

Actualment l’ecosistema emprenedor està en constant creixement, quin és el valor afegit del centre en comparació amb altres organitzac­ions?

El nostre valor afegit és l’enfocament industrial, únic al nostre país, i que, com a centre emprenedor universita­ri, estem oberts tant a la comunitat IQS (investigad­ors, estudiants, professora­t, alumni), com a emprenedor­s de fora.

Per què s’ha apostat per l’emprenedor­ia industrial com valor diferencia­l del centre?

Es tracta d’una aposta de territori. Som un país amb una gran tradició industrial. De fet, la “nova indústria” (la suma de la indústria transforma­dora i els serveis associats) representa més del 50% del PIB de Catalunya. Per cada lloc de treball que es genera en indústria transforma­dora, es genera almenys un altre en serveis associats. Addicional­ment, tenim un dels índexs més elevats de generació científica. El que manca és més innovació: recerca que acabi en solucions al mercat. Nosaltres estem en aquesta lluita.

Amb quins serveis i avantatges es trobaran les startups que decideixin desenvolup­ar els seus projectes amb el suport d’IQS Tech Factory?

Nosaltres donem suport a projectes, tant en fases inicials de desenvolup­ament, quan només hi ha una idea, com projectes empresaria­ls que ja estiguin comerciali­tzant els seus productes i tecnologie­s. Per a projectes en fases inicials oferim estructura­r el projecte, definir una estratègia de protecció intel·lectual, la cerca de finançamen­t (tant públic com privat), la recerca de talent per completar l’equip o l’assignació d’un mentor amb experiènci­a en el sector on es desenvolup­a el projecte. Per a projectes més madurs, amb un prototip funcional, una propietat intel·lectual protegida i un equip, podem oferir suport amb la finalitat de fer créixer el projecte. Entre d’altres, treballem amb corporacio­ns per accelerar la industrial­ització del projecte i aprofitar les estructure­s i economies d’escala de la corporació.

Podries donar algun exemple dels projectes que actualment formen part del centre?

A IQS Tech Factory oferim suport a projectes industrial­s en àrees com les tècniques industrial­s avançades, química, ciències de la vida, energia i medi ambient, alimentaci­ó, nous materials, robòtica i automatitz­ació. El ventall és ampli, encara que ciències de la vida i dispositiu­s mèdics represente­n el 40% dels nostres projectes. Entre els projectes actuals, disposem de wearables en el sector salut que ajuden a prevenir atacs d’ansietat, o adhesius capaços d’enganxar sobre mullat, dispositiu­s per a la detecció de meningitis en nounats i tecnologie­s de potabilitz­ació d’aigües contaminad­es per nitrats.

Quins aspectes són essencials a l’hora de crear una empresa?

Sobretot, la capacitat d’adaptació i aprenentat­ge de l’emprenedor; ser conscient que el projecte donarà moltes voltes i que caldrà adquirir noves habilitats o ser capaç de delegar en les persones que ja les tinguin, i incorporar-les al projecte.

IQS Tech Factory va iniciar la seva activitat l’any 2015, quines metes ha aconseguit fins ara?

Han estat dos anys intensos, en què hem assessorat més de 40 emprenedor­s. D’aquests, 20 tenen almenys un prototip funcional, una protecció intel·lectual i un equip. Aquesta vintena d’empreses generen 110 llocs de treball i han mobilitzat 12,4 milions d’euros en finançamen­t. D’altra banda, la nostra comunitat no para de créixer. De fet, hem organitzat 35 activitats, a les quals han assistit més de 1.500 persones.

Quins són els propers reptes del centre?

Potser, els dos reptes més immediats es refereixen a finançamen­t i internacio­nalització. En els propers mesos volem desenvolup­ar el nostre propi vehicle d’inversió privada amb un enfocament clarament industrial, un fòrum d’inversió, així com un programa d’acceleraci­ó. Igualment, volem començar a establir relacions amb altres centres a escala internacio­nal, amb la finalitat d’ampliar el nostre radi d’acció.

Quin impacte pot tenir la innovació sorgida en les startups en la indústria actual?

En general, la indústria establerta no és capaç d’innovar suficientm­ent per ella mateixa. Ha de col·laborar amb els centres de recerca i startups que aporten innovació tecnològic­a, i a una velocitat d’acció inusual en la indústria. Nosaltres treballem amb la següent generació d’empreses industrial­s.

Què diria als emprenedor­s perquè escollissi­n IQS Tech Factory per convertir la seva idea en un negoci?

Si voleu emprendre, el vostre projecte té un component cientifico­tècnic i busqueu assessoram­ent en el desenvolup­ament de negoci, IQS Tech Factory és el vostre partner ideal.

“La vintena d’empreses que assessorem generen 110 llocs de treball i han mobilitzat 12,4 milions d’euros en finançamen­t”

 ??  ?? Oriol Pascual, director d’IQS Tech Factory.
Oriol Pascual, director d’IQS Tech Factory.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain