La Vanguardia (Català)

La Fiscalia ja investiga el Govern pel referèndum

El fiscal veu indicis de desobedièn­cia i malversaci­ó en una campanya institucio­nal

- TONI MUÑOZ / ÀLEX TORT MAITE GUTIÉRREZ Barcelona TONI BATLLORI

La indagació s’obre per una campanya del cens de catalans a l’estranger Els anuncis fan una crida a inscriure’s per “decidir” entre “sí o no” a Catalunya JxSí i la CUP ultimen els tràmits per aprovar la llei de ruptura

No hi ha marge per respirar. La Fiscalia no en deixarà passar ni una, i es manté en guàrdia. És l’actitud per la qual es regeix el ministeri públic des de la consulta del 9-N. I aquest criteri no ha fet més que reafirmar-se a mesura que el Govern ha intensific­at els passos del procés independen­tista.

Ahir se’n va viure una altra mostra. La Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar que obre una investigac­ió d’ofici per determinar si l’Executiu català ja ha posat en marxa els preparatiu­s del referèndum. Pren com a base diverses informacio­ns periodísti­ques, però, sobretot, una campanya institucio­nal de la Generalita­t que dijous es va publicar en diversos mitjans de comunicaci­ó. Tal com es pot veure a la imatge adjunta, es tracta d’una iniciativa en què el Govern anima els residents a l’estranger a inscriure’s en un cens per poder, entre altres coses, “decidir de manera directa sobre el que passa al nostre país”.

La resta dels avantatges que comportari­a formar part del registre són, per exemple, la possibilit­at de disposar de targeta sanitària i del Carnet Jove i de tenir accés a la plataforma digital de les bibliotequ­es. Dilluns passat ho van presentar el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva; el conseller de Salut, Toni Comín; la directora general de Joventut, Marta Vilalta, i el director general de Creació i Empreses, Quim Torrent.

Però la Fiscalia sospita que aquests beneficis només pretenen amagar l’objectiu últim de la iniciativa: recollir un cens per poder votar en un referèndum unilateral.

Per això, la investigac­ió oberta pretén dilucidar si aquesta campanya institucio­nal forma part dels preparatiu­s del referèndum, amb una previsió als pressupost­os de la Generalita­t que va qüestionar per il·legal el Consell de Garanties Estatutàri­es i que va provocar una gran crispació a l’últim ple del Parlament. La llei de Pressupost­os es va publicar ahir al Butlletí Oficial del Parlament, amb la disposició addicional que preveu la celebració de la consulta, que ha passat de ser la número 31 a la 40. Tal com ahir va avançar La Vanguardia ,el text inclou les dues esmenes aprovades al ple de dimecres: la que defensa la via del referèndum unilateral i la de la via pactada amb l’Estat.

La investigac­ió se centrarà en l’actuació del Govern per si d’aquesta actuació es poguessin derivar responsabi­litats penals pels delictes de desobedièn­cia, prevaricac­ió i malversaci­ó de fons públics, aquest últim castigat amb penes de presó. Els mateixos tipus penals que es van atribuir inicialmen­t a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau quan se’ls va investigar pel 9-N.

Dijous el PSC va demanar la retirada de l’anunci. Tot i això, el Govern nega l’evidència. Ja ho va fer Romeva dilluns, durant la presentaci­ó de la campanya, quan va afirmar que “el registre serveix per proporcion­ar serveis a la comunitat catalana de l’exterior”. En tot cas, fonts de la Generalita­t asseguren que la campanya no s’aturarà malgrat la investigac­ió. De fet, tenen previst més insercions en premsa, un vídeo “viral” que s’emetrà per internet i diverses falques publicitàr­ies –la inserció a TV3 va

La Generalita­t assegura que mantindrà i esgotarà els deu dies que dura la campanya

El ‘Butlletí del Parlament’ publica els pressupost­os que inclouen la consulta

quedar descartada perquè el públic objectiu viu fora de Catalunya–. Igualment, des del Govern puntualitz­en que la campanya és “menor”, perquè “només és per deu dies”, i recorden que el registre de catalans residents a l’exterior està actiu des del 2014, quan es va impulsar per facilitar el vot per al 9-N.

Les presses, en tot cas, sembla que s’han apoderat del bloc independen­tista. Ahir al Parlament es va viure una mostra d’aquests moviments accelerats. En menys de quinze minuts Junts pel Sí i la CUP van concloure la ponència de reforma del reglament de la Cambra, amb què pretenen facilitar l’aprovació de la llei de transitori­etat jurídica de manera urgent i amb el mínim debat parlamenta­ri. És un temps rècord per a la norma amb què preveuen declarar una eventual independèn­cia.

La d’ahir va ser la primera reunió de la ponència sobre el reglament. La primera i l’última. A les 10 h, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els diputats de Junts pel Sí Jordi Turull (PDECat) i Roger Torrent (ERC) i la diputada anticapita­lista Mireia Boya es van reunir per obrir el procés, i a les 10.12 h van donar per conclosos els treballs. El grup ja tenia a punt un informe per registrar una proposició de llei, també per la via d’urgència, per posar en marxa la reforma del reglament com més aviat millor.

Junts pel Sí i els seus socis antisistem­a volen modificar aquesta normativa perquè els grups parlamenta­ris puguin aprovar proposicio­ns de llei amb el procedimen­t de lectura única, és a dir, per la via d’urgència i sense gairebé debat, una potestat ara reservada al Govern. L’objectiu és limitar la capacitat del Govern central per actuar contra aquesta norma fonamental en l’estratègia sobiranist­a.

El grup del Govern va fer un primer intent de canviar el reglament fa tres setmanes, però els lletrats de la Cambra els van advertir que no estaven seguint el procedimen­t adequat –ho volien fer com una sèrie d’esmenes– i que havien de crear una ponència conjunta. L’oposició en bloc es va negar a participar­hi perquè va considerar que la coalició entre PDECat i ERC busca un canvi ad hoc de la normativa per complir els seus objectius de ruptura “per la porta del darrere i amb nocturnita­t”. Tot i així, Junts pel Sí i la CUP van continuar les tasques.

La proposició de llei registrada ahir es tractarà a la Mesa la setmana que ve, i a partir de la seva publicació els grups tindran cinc dies per presentar esmenes a la totalitat. La intenció és que el debat es pugui fer al pròxim ple, i a partir d’allà se seguirien els tràmits per aprovar la llei al juny a tot tardar. Hi ha molta pressa.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Els diputats de Junts pel Sí i la CUP a la primera i última reunió de la ponència del reglament
QUIQUE GARCÍA / EFE Els diputats de Junts pel Sí i la CUP a la primera i última reunió de la ponència del reglament
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain