La Vanguardia (Català)

El Cercle d’Economia demana diàleg i respecte al marc legal

L’entitat també avisa Rajoy que “el simple pas del temps” no és cap solució

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

El Cercle d’Economia adverteix en el seu últim comunicat dels riscos de la via unilateral per part de l’independen­tisme i reclama respecte a la llei. L’entitat demana als governs central i català una veritable disposició al diàleg.

Des de l’eclosió del procés independen­tista, el setembre del 2012, el Cercle d’Economia ha estat insistint en cadascun dels seus posicionam­ents públics a cridar al diàleg i a la negociació entre el Govern central i la Generalita­t per acostar posicions i trobar una sortida acordada a la qüestió catalana. Es tracta d’un missatge que ahir va mantenir en un comunicat en què, a més a més, va afegir una clara advertènci­a en vista de l’acceleraci­ó dels plans independen­tistes: “Res no és democràtic si es vulnera el principi fonamental del compliment de la legalitat”.

L’entitat empresaria­l, presidida per Juan José Brugera, adverteix en el seu últim comunicat dels riscos de la via unilateral amb què amenaça el Govern de Junts pel Sí, així com de “la creixent radicalitz­ació”, ja que la llei, subratllen, és “essencial per ordenar la convivènci­a de qualsevol país avançat” i és perillós que es converteix­i “en norma el fet de posar en dubte l’actuació de l’administra­ció de justícia”.

Ara el Cercle, que el 2015, i després de la declaració rupturista aprovada pel Parlament, ja va expressar la seva preocupaci­ó amb el comunicat Corregir el rumb de la política catalana, afirma que el “conflicte català” és de naturalesa política i que, per tant, la “resolució només s’aconseguir­à des de la política”.

Fins i tot admetent que la solució requerirà temps, els empresaris catalans reclamen al Govern central i a la Generalita­t que abordin la negociació d’aquest “problema” amb una “visió clara, completa i honesta de les conseqüènc­ies que, en tots els àmbits, comporten les propostes que cadascú formuli”.

“Malgrat el cansament acumulat, la radicalitz­ació creixent i la sensació que estem en un atzucac, estem convençuts que es poden donar condicions per a una negociació”, assenyala. Per aquesta entitat empresaria­l, fundada a Barcelona el 1958, resulta imprescind­ible que “el conjunt d’Espanya assumeixi que l’anomenada qüestió catalana també és el seu problema i, per tant, es comprometi activament en la seva resolució”. D’altra banda, des de Catalunya “no es pot renunciar a elaborar una proposta de continguts que, sense ruptures, pugui respondre a l’aspiració a un millor i major autogovern”.

Però aquest escenari de trobada i negociació, creuen, encara és molt llunyà. Des d’una posició crítica amb les dues administra­cions, posant fins i tot en dubte l’anomenada operació diàleg de l’Executiu de Mariano Rajoy, el Cercle d’Economia expressa el seu malestar davant el fet que, després de més d’un lustre de conflicte institucio­nal, no hi hagi hagut “cap mena” avenç.

“El diàleg és inexistent i, novament, l’alternativ­a a situar-nos al marge de la legalitat emergeix amb força”, afirma el comunicat. Pel Cercle, que actualment té 1.400 socis i 150 entitats col·laboradore­s, és urgent que la dinàmica actual canviï, ja que “el simple pas del temps no acabarà solucionan­t” les coses. Més aviat al contrari. I en aquest sentit, i amb relació a la convulsa política internacio­nal, amb la victòria de Donald Trump als Estats Units i l’auge de Marine Le Pen a França, el Cercle considera que la convivènci­a i la “incipient i fràgil recuperaci­ó econòmica es poden veure seriosamen­t alterades si no es recondueix” el malestar social que s’estén per tot Europa.

L’entitat demana a la Generalita­t que faci una proposta que augmenti l’autogovern sense trencar amb Espanya

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? L’empresari Juan José Brugera, president del Cercle d’Economia
XAVIER GÓMEZ L’empresari Juan José Brugera, president del Cercle d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain