La Vanguardia (Català)

El PSOE pressiona Cs amb la moció de censura a Múrcia

Ciutadans volia plantejar la mesura i tot seguit convocar eleccions

- S. ENGUIX / I. ELLAKURÍA

La negativa del president murcià, Pedro Antonio Sánchez, a dimitir després d’haver estat imputat en el cas Auditori ha dinamitat les fràgils complicita­ts del PP i ha convertit Múrcia en un polvorí polític. Ahir, per sorpresa, el líder del PSOE de la regió, Rafael González Tovar, va presentar davant l’Assemblea Regional una moció de censura contra el president. “És un acte de coherència política i de responsabi­litat”.

La maniobra va trencar l’estratègia de Ciutadans, el partit que sosté l’Executiu popular i que havia programat presentar la seva pròpia moció de censura dilluns vinent. El seu portaveu, Miguel Sánchez, va aclarir que el que vol el seu partit és una moció “instrument­al”, és a dir, per convocar noves eleccions, “no per canviar unes cadires per unes altres”, en clara referència a les intencions dels socialiste­s. Per això, van dir que només se sumaran a la iniciativa socialista “quan sapiguem quines intencions tenen”.

Des de la direcció nacional de Cs tant el seu president, Albert Rivera, com el secretari general, José Manuel Villegas, van reiterar que la seva posició és la de fer fora Sánchez de la presidènci­a, però no la de formar un govern alternatiu que no tingui l’aval previ de les urnes. “La moció de censura no pot ser un ves-te’n tu que ja m’hi poso jo”, va dir el dirigent liberal.

Aquest dilluns la Mesa de l’Assemblea decidirà si tramita la moció del PSOE, que té la firma dels seus 13 diputats. Rafael González Tovar sap que només pot tenir èxit la seva moció per apartar Sánchez de la presidènci­a si suma els diputats de Ciutadans i de Podem, ja que és l’única possibilit­at d’assolir la majoria absoluta al Parlament murcià. Ahir Podem va assenyalar que accepta negociar la moció de censura amb el PSOE i la constituci­ó d’un govern alternatiu al del PP.

La maniobra de Rafael González Tovar va ser justificad­a perquè Cs només disposa de quatre diputats i en calen set per presentar la moció. Tot i això, el partit de Rivera esperava tenir la iniciativa i que fossin els socialiste­s els que s’hi sumessin per poder registrar-la a l’Assemblea. La moció dels socialiste­s, si és tramitada, no podrà ser votada abans de cinc dies, i durant les pròximes 48 hores hi podria haver més mocions alternativ­es, segons recull l’Estatut murcià.

El text de la moció recorda les paraules del president murcià quan va dir que, si la justícia dictaminés “una imputació pel cas Auditori, dimitiria, perquè compliria la seva paraula sense necessitat que ningú l’hi demanés”. El president murcià està imputat pels presumptes delictes de prevaricac­ió continuada, frau contra l’administra­ció pública, falsedat en document oficial i malversaci­ó de cabals públics. El cas Auditori és la instrucció judicial sobre les presumptes irregulari­tats comeses per Sánchez en la construcci­ó de l’auditori de Puerto Lumbreras, Múrcia, quan era alcalde d’aquesta localitat.

Després de fer-se pública la imputació, el partit que més es va oposar a la seva continuïta­t va ser Ciutadans. De fet, Albert Rivera va oferir continuar amb el pacte que sosté l’Executiu murcià si el PP canviava la persona que ocupa la presidènci­a. Però ahir al matí, en una conferènci­a al fòrum Nueva Economía de Barcelona, només va assenyalar les eleccions anticipade­s com a única via. Rivera va criticar tant el PP, per haver-se negat a buscar un substitut a Sánchez i evitar els comicis, com el PSOE, per pensar només a agafar cadires.

La iniciativa dels socialiste­s, si és tramitada, no es podrà votar abans de cinc dies

 ?? LV ?? Polèmica. El jutge Julián Pérez-Templado (dreta), que instrueix el cas contra el president murcià, en un bar amb un vocal del PP, Cosme Ruiz, l’endemà que prengués declaració a Sánchez
LV Polèmica. El jutge Julián Pérez-Templado (dreta), que instrueix el cas contra el president murcià, en un bar amb un vocal del PP, Cosme Ruiz, l’endemà que prengués declaració a Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain