La Vanguardia (Català)

François Fillon

CANDIDAT FRANCÈS

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

El candidat d’Els Republican­s a les eleccions franceses s’apunta a les tesis conspirado­res i acusa directamen­t el president François Hollande d’orquestrar la demolició de la seva candidatur­a a través d’una “oficina negra”.

Assetjat des del 25 de gener pels escàndols, el líder conservado­r francès, François Fillon, ja acusa directamen­t el president François Hollande d’haver orquestrat l’operació d’enderrocam­ent de la seva candidatur­a a la presidènci­a de França.

“Buscàvem una oficina negra, doncs ja l’hem trobat”, va dir Fillon en la extensa entrevista política transmesa en directe abans-d’ahir a la nit pel canal de televisió France 2.

Fillon va dir: “Hollande fa que portin al despatx totes les escoltes judicials que li interessen, la qual cosa és una il·legalitat total”. Gràcies a això, el president “està permanentm­ent al corrent de tota mena de fets i seguiments” relatius als seus adversaris polítics, va explicar Fillon, que demana que s’investigui el que descriu com una operació programada per a la demolició de la seva candidatur­a.

Abans que acabés l’entrevista, l’Elisi ja responia amb una nota contundent les “imputacion­s mentideres” de Fillon. El presi- dent afirma innocentme­nt assabentar-se “per la premsa” dels escàndols dels seus adversaris i que “l’únic escàndol no concerneix a l’Estat, sinó a una persona que haurà de respondre davant la justícia”.

Fillon va ser acusat per un article de premsa, les fonts del qual es desconeixe­n, d’haver ocupat fictíciame­nt la seva dona i els seus fills com col·laboradors parlamenta­ris. Al llarg d’una dècada, pel que sembla, va ingressar així al voltant d’un milió d’euros. La justícia l’ha imputat per malversaci­ó de fons públics. Des d’aquest afer, destapat el 25 de gener, cada quinze dies n’han sortit d’altres, manifestam­ent menors: el regal d’uns vestits i la mediació en una entrevista de negocis amb el president rus, Vladímir Putin, totes dues sense rellevànci­a, però que s’afegeixen a la mala imatge del primer assumpte. Tant aquests casos que han demolit Fillon, com els que s’imputen a Marine Le Pen, per abús amb els sous del Parlament Europeu o per subestimar la seva declaració de patrimoni, eren, concretame­nt o difusament, coneguts des de feia anys. Fillon nega el caràcter fictici dels llocs de treball dels seus familiars i diu que tot això va aflorar ràpidament i en vigílies de la campanya per eliminar-lo políticame­nt.

El candidat conservado­r, el programa social del qual anuncia brutals retallades, pregona alhora certa correcció de la política exterior francesa cap a una independèn­cia més gran, especialme­nt en matèria d’aliances de seguretat i defensa. La seva destrucció política ha cedit el lideratge en intenció de vot a un altre candidat, Emmanuel Macron, la principal caracterís­tica del qual és la seguretat que ofereix en una estricta continuïta­t en els grans eixos internacio­nals i europeus. A aquesta nebulosa se suma el fet que els mercadejos i abusos amb diners públics i la contractac­ió de familiars, com ajudants com a mitjà per arrodonir ingressos, és una pràctica generalitz­ada en l’Assemblea Nacional francesa.

El gruix dels mitjans francesos, cada cop més favorables a la candidatur­a de Macron, passen per

alt aquests aspectes. “Fillon es presenta com a víctima d’un presumpte complot ordit pel poder, en connivènci­a amb la justícia i la premsa”, estima Le Monde, reflectint un ambient que recorda el que envolta a Washington l’estrany i ultra president milionari/

outsider Donald Trump. Però Fillon remet a un llibre de tres periodiste­s, Els secrets inconfessa­bles d’un quinquenni, que identifica el que ell diu: el servei d’informació del Ministeri de Finances (Tracfin). Les investigac­ions contra els adversaris polítics van a càrrec d’aquest servei establert en “un immoble ultraprote­git del districte IX de París i emparat per (la categoria) secret de defensa”, expliquen els autors del llibre. “Hi estan habilitats cent vint funcionari­s per ficar els nassos en els comptes bancaris de qualsevol”, es llegeix en el llibre. “Cada setmana el cap del Tracfin se’n va a l’Elisi per assistir amb els directors dels altres sis serveis secrets a la reunió organitzad­a per la coordinado­ra dels serveis”, diuen. “D’allà han sortit la majoria d’escàndols que van enverinar Sarkozy”, afirmen.

Dos autors del llibre van desmentir ahir la línia de contraatac de Fillon, però el llibre és clar sobre això: diu que l’existència d’una “oficina negra” no es basa en cap mena de proves, “però la suma d’indicis tèrbols i testimonis sorprenent­s inquieta”. Esmenten testimonis policials que descriuen “una estructura clandestin­a, amb ramificaci­ons complexes”. N’hi ha prou amb fer aflorar la seva feina en el moment adequat i passar-ho a la justícia per enfonsar algú. Amb l’“Estat profund”, el deep state (també Trump en parla), hem topat. Fillon demana que s’investigui. Si es tracta d’això, és una missió, per definició, impossible.

El candidat remet a un llibre que apunta el mateix que denuncia el líder nord-americà

Fillon, com Trump, apuntava canvis sensibles en la política exterior i d’aliances

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain