La Vanguardia (Català)

Valverde dona el cop

El líder del Movistar té la Volta a la butxaca després d’una extraordin­ària victòria

- ESPORTS

El cim dels Ports, el mont Caro, ha posat en safata la corona de la Volta 2017 al líder del Movistar, Ernesto Valverde, que amb la seva victòria disposa ara de 21 segons d’avantatge en la classifica­ció general, suficients per pujar demà a Montjuïc a dalt de tot d’un podi de luxe en el qual l’acompanyar­an Chris Froome i Alberto Contador.

L’ascensió al mont Caro havia aixecat grans expectativ­es i no va decebre. Quina extraordin­ària victòria d’Alejandro Valverde, que ara té la Volta 2017 a la butxaca, i quina sensaciona­l lluita entre caps de files del més alt nivell: Valverde, Contador, Froome... la crème de la crème del ciclisme per etapes va donar la cara per conquistar la Volta a Catalunya. Un desenllaç de luxe en una etapa que havia de ser determinan­t i que ho va ser, perquè amb la renda que té ara Valverde a la general no hauria de patir més enllà del normal per gestionar la cursa fins al final de demà a Montjuïc.

I encara més, perquè en el grup d’elit d’aquesta Volta, en el paquet de figures de talla mundial que hi van posar el coll, s’hi trobava altre cop un estel·lar Marc Soler, trencant barreres, creixent amb pas ferm i obrintse pas entre els més forts. Soler, capaç de buidar-se per defensar els interessos del seu líder Valverde i malgrat tot capaç encara de trobar un raconet d’oxigen per continuar pedalant i acabar l’etapa en la quarta posició i quart de la general, just darrere dels tres monstres esmentats. Una actuació que fa somniar en altes fites.

El protagonis­ta del dia i rei de la Volta és Alejandro Valverde sense cap mena de dubte, però no seria just no mirar més enllà. S’ha de destacar com cal el paper d’aquest noi de Vilanova, sobretot perquè el mateix Valverde va ser rotund en els elogis dirigits al seu company de confiança: “Tots sabeu que Marc Soler és molt bo. Serà un corredor que guanyarà el que ell vulgui”, va dir el líder de la Volta. “No vull posar-li pressió, però el veig un corredor per guanyar grans voltes, ja ha guanyat el Tour de l’Avenir i... fenomenal. Té 23 anys i ja veieu la progressió que va tenint”. Difícil fer un pronòstic més directe i contundent que el que va emetre ahir Valverde sobre el seu company vilanoví.

La jornada decisiva de la Volta va tenir el punt culminant al mont Caro. La duresa de l’ascensió i el ritme alt de bon principi van fer estralls en el gran grup. El primer interessat a lluir-se va ser l’Sky, que va situar fins a cinc homes conduint la cursa, però és evident que ni l’equip britànic ni Froome són encara al nivell més alt. I quan Mikel Landa va dir que ja no podia més, va ser el Movistar Rubén Fernández qui va continuar castigant les cames dels competidor­s.

“Feia estona –va explicar Valverde– que en Rubén m’anava demanant ‘Tibo ja, tibo ja?’ i jo el calmava: ‘Espera’t, aguanta...’”. Fins que va arribar el moment. I quan poc més endavant va ser Contador qui encara va endurir més el ritme, el líder Van Garderen va dir prou. La cursa quedava a les mans de Valverde, si jugava bé les seves peces. I la seva peça mestra va ser Soler, que va deixar-ho tot reduït a només cinc corredors (Valverde, Soler, Contador, Froome i Yates). Però els dos britànics patien. De fet, van quedar lleugerame­nt tallats i quan Froome, amb el seu estil peculiar, maldava per tornar a recuperar la posició, Valverde va etzibar el cop final i se’n va anar cap a la victòria, el mallot blanc-i-verd i, amb

“Marc Soler guanyarà el que ell vulgui: el veig un corredor per guanyar grans voltes”

tota probabilit­at, la Volta 2017.

“Mai no se sap si això és definitiu”, va dir, “però el que és innegable és que la renda la tenim nosaltres i són ells els que hauran de retallar”. Valverde, lògicament, va tenir un record per a la sanció d’un minut, sense la qual encara estaria més decidida al cursa. “Esclar que això té un sabor especial. Per tot el que ja sabeu, qüestions extraespor­tives que no són les que ens agraden. Tots volem que tot vagi només d’esport i el que ens agrada és això, victòries que facin xalar la gent”.

Queden dues etapes per derrocar el rei Valverde. Avui, amb el port de la Mussara abans de Reus, i demà al circuit de Montjuïc. Però 21 segons sobre Froome i 47 amb Contador són rendes sòlides amb aquest panorama. “Tothom ha arribat molt fresc a la pujada final i no he pogut fer més”, va argumentar Contador. “M’hauria agradat guanyar, esclar, però la tàctica del Movistar ha estat impecable. Jo no podia deixar marxar Soler, i Valverde ho ha aprofitat. Ha atacat en el moment clau i ha obert forat...”.

L’actuació del Movistar va ser impecable, malgrat els esforços de Contador i Froome

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Soler condueix el grup d’elit, amb Contador, Valverde i Froome a la seva roda
TONI ALBIR / EFE Soler condueix el grup d’elit, amb Contador, Valverde i Froome a la seva roda
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain